Prinsjesdag 2013: Nederland worstelt zich los uit de klauwen van de recessie

• Eerste Troonrede uitgesproken door koning Willem-Alexander

Vanmiddag leest koning Willem-Alexander zijn eerste Troonrede voor. Een historische gebeurtenis. Hij wordt vergezeld door koningin Máxima, die in de Ridderzaal naast de koning op een neventroon zal plaatsnemen.

Prins Constantijn en prinses Laurentien zijn ook van de partij en zullen met het koningspaar naar het volk wuiven tijdens de traditionele balkonscene. Misschien zijn de prinsesjes daar ook wel bij? Dat zou een leuke verrassing zijn.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem biedt in de Tweede Kamer officieel de begroting voor volgend jaar aan. Daarna volgen reacties van alle politici.

Alles wordt vanaf 12.35 uur rechtstreeks door de NOS op Nederland 1 uitgezonden, en er is uiteraard ook een livestream te bekijken via nos.nl

• Hopelijk wordt het inhoudelijk een optimistischer verhaal

Er gloort licht aan het einde van de recessietunnel. De Nederlandse economie gaat weer groeien en het koopkrachtverlies is volgend jaar wat minder groot dan in voorgaande jaren. Bovendien zit er een stabiel kabinet dat voor het eerst in jaren níet gekenmerkt wordt door ruzies, gedoe of conflicten.

• Middeninkomens en ‘hardwerkende Nederlanders’ ontzien

Uit een NOS-analyse van de cijfers blijkt dat grofweg 60 procent van de huishoudens er in 2014 in koopkracht op achteruitgaat. Die pijn wordt eerlijk verdeeld. Bij 40 procent gaat de koopkracht omhoog of blijft deze gelijk.

Vooral gepensioneerden en alleenverdieners leveren in. Tweeverdieners en werkende alleenstaanden gaan er volgend jaar vaker op vooruit. Bij mensen met een uitkering gaat de helft erop achteruit en de helft vooruit.

• We klimmen eindelijk met z’n allen uit het dal

Nederland worstelt zich los uit een diepe recessie. Voor ons land was het de afgelopen jaren extra zwaar. Dat kwam onder meer omdat we afhankelijk zijn van de export, een grote financiële sector hebben, moesten kampen met een bubbel in de huizenmarkt, en hervormingen te lang waren uitgesteld.

Die problemen zijn aangepakt, maar niet zonder pijn. Huizenprijzen daalden, de bouw kreeg het zwaar, banken leenden minder uit, lasten werden verzwaard. Niets doen was geen optie. Als een bubbel barst is de pijn nog veel groter.

• Begroting 2014 is een robuust uitgangspunt voor herstel

Er zijn nu al verbeteringen ten opzichte van de CPB-doorrekeningen. Zo is er een pensioenakkoord gesloten waardoor alle werknemers in de overheids- en onderwijssector er 2 procent in koopkracht op vooruit zullen gaan.

Daarnaast zal de coalitie met de oppositie moeten onderhandelen voor steun in de Eerste Kamer, en de wijzigingen die daar mogelijk uit voortkomen zullen natuurlijk nooit zorgen voor meer werkloosheid of minder groei.

• Regeringspartijen VVD en PvdA zien positieve signalen

De regeringspartijen PvdA en VVD zien dat de economie voorzichtig aantrekt en willen op de ingeslagen weg voorwaarts. Wel benadrukken ze dat het nog een moeilijk jaar kan worden. De werkloosheid blijft stijgen, al is het minder snel. De PvdA verwacht daarom van het kabinet voorstellen voor investeringen.

De daling van de koopkracht is veel minder dan in voorgaande jaren, toen de begroting gemaakt werd door het rechtse kabinet van VVD, CDA en PVV, en later door een noodconstructie van VVD, CDA, D66, CU en GL.

• Oppositiepartijen verdeeld over hoe het anders kan

De oppositie gaat traditioneel los op de begroting voor volgend jaar. Alle partijen willen iets anders. Minder lasten, of juist meer lasten maar dan alleen voor de rijken, minder hervormen of juist veel meer en sneller hervormen.

Kortom, verdeelde oppositie. Feit blijft dat er voor het eerst in jaren een stabiel kabinet zit zonder interne ruzies, dat zowaar een complete begroting presenteert met betere cijfers dan in de voorgaande jaren.

Afbeelding: screenshot NOS, inhuldiging koning.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>