Le Pen in Nederland? Fortuyn draait zich om in zijn graf

Wilders heeft zijn draai gevonden binnen extreemrechts in Europa

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders haalt Marine Le Pen, de leider van de Franse extreemrechtse partij Front National naar de Tweede Kamer. Dat onthulde Nieuwsuur maandagavond. Het programma interviewde Le Pen.

Wilders wil met extreemrechts in Europa samenwerken. Naast met Front National heult hij ook met het Vlaams Belang van Filip Dewinter uit België en de rechts-radicale FPÖ van de omstreden politicus Heinz Christian Strache uit Oostenrijk.

De nieuwe strategie van Wilders is een belediging voor de erfenis van Pim Fortuyn en zijn aanhangers. Toen Fortuyn opkwam in de Nederlandse politiek heeft hij herhaaldelijk afstand genomen van precies deze partijen en hun politici.

Fortuyn noemde Jean-Marie Le Pen (afbeelding) een fascist, en nam ook in felle bewoordingen afstand van het Vlaams Belang (‘Dewinter is een racist’) en het FPÖ. Ook wijlen Theo van Gogh had geen goed woord over voor die partijen.

Wilders vindt de dochter van Le Pen een ‘charismatische politica’, en stelt dat de extreemrechtse partijen in Europa zijn veranderd. In werkelijkheid zijn die partijen niet gematigder geworden, maar is de PVV steeds extremer geworden.

Joodse organisaties hebben forse kritiek op het gedraai van Wilders. Tegelijkertijd blijken zijn obsessieve theorieën over de islam zelfs Le Pen te ver te gaan. In het interview met Nieuwsuur neemt ze op dat punt afstand van Wilders.

Denkbeelden van Wilders die te extreem gevonden worden door Europese politici die Fortuyn betitelde als fascisten en racisten. Bent u al wakker, Nederland?

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Le Pen in Nederland? Fortuyn draait zich om in zijn graf

  1. Peter

    Het is vreemd dat Wilders met genoemde partijen in zee gaat. Maar wil hij iets gaan betekenen in Europa, dan heeft hij weinig keus.
    Je bent niet verplicht om PVV te stemmen, maar PVDA is al helemaal geen optie.

      /   Reply  / 
  2. Streber

    Moet je nu de linkse wolven horen huilen. Ze hebben opeens fortuyn hoog in het vaandel. Weet je nog, als ik het nog even op mag halen., maar de kogel kwam van links werd toen gezegd. Vergeten denk ik? Nu wilders uitmaken voor extreem rechts en demoniseren als destijdset fortuyn weet je nog?? Die linkse taarten? Alles verketteren wat jullie maar konden. Nu mooi weer spelen. Typisch de linkse kerk. Hypocryt. Maar dat wisten we al. Harder schreeuwen doet de PVV heel goed.

      /   Reply  / 
  3. Marcus Lucas Auteur

    Fortuyn was een socioloog en had vroeger geprobeerd om voor PvdA en CDA in de politiek actief te worden. Hij noemde zichzelf ‘niet links en niet rechts’, maar zijn boeken en staan wel vol met ‘maakbaarheid’ die typerend is voor linkse politiek. Is ook niet gek voor een socioloog.

    Hij werd door de PvdA-minister Ritzen in 1991 in dienst genomen om de OV-studentenkaart in te voeren. Dat was een kabinet van CDA en PvdA.

    Later had hij een verstandhouding met Balkenende van het CDA. Zij vielen elkaar in die campagne bijna niet aan. Fortuyn was voorstander van een generaal pardon, en tegen het uitzetten van buitenlanders. Hij zou nooit in zee zijn gegaan met Le Pen, Dewinter, enz.

    De kogel kwam van de radicale dierenactivist Volkert van der Graaf, van niemand anders. De politiek heeft die daad met afschuw afgekeurd. Het hele land was in shock. Zowel links als rechts. Iedereen.

    Er was naïviteit geweest over het beveiligen van politici. Daar was de politiek verantwoordelijk voor. Tegenwoordig is beveiliging normaal, maar voor die moord dacht men dat zoiets in Nederland niet zou gebeuren.

    Dus laten we de feiten onthouden. Wilders is een heel ander figuur. Dat mag, het is een vrij land. Maar hij is geen Fortuynist.

    Wilders is rechts. Hij is uit de VVD gestapt omdat die niet rechts genoeg was voor hem. Hij hangt een andere ideologie aan, zoals door zijn ideoloog Martin Bosma ook opgeschreven. Neoconservatisme en populisme, vergelijkbaar met bijv. de Tea Party in de VS.

    Dat is geen demoniseren. Niemand zegt dat Wilders dat niet mag, of dat je dat niet zou mogen steunen, maar mensen die denken dat dit ook maar iets met Fortuynisme te maken heeft denken beter nog eens na.

      /   Reply  / 
  4. tom

    waar is toch de collumniste gebleven die berichte dat er metaal fragmenten van een geweerkogel in het achterhoofd van Fortuyn werden gevonden,door de chirurg die bevriend was met haar en het haar verteld heeft.IS GLADIO ECHT OPGEHEVEN? zet alle feiten op een rij, en de beschuldegende vinger KAN maar een kant op.ps,ik heb trouwens nooit meer iets van haar vernomen.(onderzoek naar moord op dhr foruyn is gewoon een lachertje,en folkert is gewoon het stro mannetje geweest.

      /   Reply  / 
  5. [email protected]

    De “kogel kwam van links” is gebaseerd op het voortdurend demoniseren door linkse politiek en media met moord op Fortuyn als droevig gevolg.
    Demoniseren begint weer net zoals de poging die Marcus nu doet in zijn “duidingen”!
    Dat een idioot ervoor zorgde dat “links” niets meer te demoniseren had was blijkbaar een tegenvaller.

    Nu is er Wilders en begint het demoniseren opnieuw.
    De poging van haat zaaien en uitlokken tot geweld lijkt ook hier te beginnen in vrijwel elke de bijdrage van Marcus Lucas!
    Dat de aanhang van de PVV voornamelijk bestaat uit voormalige Pim aanhangers ontgaat hem blijkbaar.

    Als het echt waar is wat deze Marcus beweert zou Dhr. Wilders allang actief moeten zijn vanuit de nor.
    Het is dus niet zo en heeft Marcus derhalve ongelijk.

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Ach hou toch op met je demoniseren. Als we jouw simplistische redenatie volgen dan demoniseert Wilders de islam, Europa en buitenlanders. Zo blijven we aan de gang. Het is een drogreden.

        /   Reply  / 
  6. Streber

    Dit ge OH over le pen is allemaal oude linkse koek. Jullie weten allang dat zijn dochter dit overgenomen heeft en veel succes heeft. Let maar op linkschmensch in mei volgend jaar met de eu verkiezingen gaan ze daar een toontje lager zingen. Ik hoop dat ze 50 procent van de stmen krijgen gezamelijk. DeEU is uit. Terug achter de dijken en grenzen dicht.

      /   Reply  / 
  7. Frisko

    Dat een onpartijdige bijdrage door jou als simplistische redenatie wordt gezien geeft aan dat je linkse partijdigheid wel als diepzinnige bijdrage beschouwd.
    Je haalt hiermee je blog door rooie drek!

      /   Reply  / 
  8. Schlebaum Charles

    Er bestaat een duidelijke overeenkomst tussen het optreden van Wilders en dat van Hitler. Ook Hitler begon zijn optreden met onbenulligheden zodat het volk in slaap gesust werd. Wilders doet dit door stompzinnige acties, zoals de anti-Islam stickers, zodat hij de indruk wekt een ongevaarlijke gek te zijn. Maar intussen streeft hij naar samenwerking met notoire fascisten. Zoals gewoonlijk worden deze voorgesteld als mensen die gematigd zijn geworden. Evenals Hitler en soortgelijke barbaren maken zij gebruik van de democratische beginselen om aan de macht te komen waarna zij de democratie uitschakelen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>