Hij is te ver gegaan; volksopstand tegen Wilders

Opruiend spreekkoor verkiezingsavond ontketent opstand tegen PVV

Daags na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt Geert Wilders alsnog als grootste verliezer uit de bus te komen. De haatzaaiende speech over Marokkanen die hij woensdag hield op een partijbijeenkomst was voor velen de laatste druppel.

Er worden honderden zo niet duizenden aangiftes tegen Wilders gedaan wegens het zaaien van haat. Kamerlid Roland van Vliet is per direct uit de PVV gestapt. Er woedt een heftig debat over de grens die is overschreden. Inclusief emotionele verwijzingen naar de opkomst van het nazisme in de jaren 1930.

Nederlandse Marokkanen, doelwit van de PVV-haatcampagne, reageren met ludieke selfie-acties in sociale media. Zij posten foto’s van zichzelf met hun paspoort om trots te laten zien dat Nederland hun thuisland is. Er zijn ook veel intensere reacties. Mensen zijn tot in het diepst van hun ziel gekwetst.

Anders dan bij eerdere schandalen rondom Wilders neemt nu vrijwel de voltallige Nederlandse journalistiek een uitzonderlijk kritische positie in. Er is een grens overschreden. Het regent (hoofd)redactionele commentaren, van NRC tot RTL. Zelfs de rechts-populistische Telegraaf spreekt schande van Wilders.

Voor het eerst neemt men nu ook bij de rechts-liberale VVD nadrukkelijk afstand van de PVV. Eerst VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en donderdagavond VVD-leider en premier Mark Rutte. Zij lijken nog wel een kleine opening te houden, maar willen op deze manier niet meer samenwerken met Wilders.

Is er dan helemaal geen steun voor Wilders’ haatspeech? Jawel, Filip Dewinter van het extreemrechtse VlaamsBelang uit België staat pal achter hem. Ook het meest extreme deel van de PVV-aanhang op internet steunt de uitlatingen. Dat zijn internettrollen die zelf al veel langer (anoniem) racistisch tekeergaan.

Hoe gaat dit nu verder?

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil volgende week een debat over de zaak in de Tweede Kamer. De PvdA en de SP steunen dit verzoek in ieder geval.

Of Wilders zal komen opdagen bij een Kamerdebat over zijn eigen haat is de vraag. Kamerleden kunnen alleen kabinetsleden ter verantwoording roepen. Andere Kamerleden kunnen zelf bepalen of ze meedoen aan een debat.

• Kan Wilders in debat over zijn eigen haat?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>