Sap roept CU en D66 op moed te tonen

De linkse oppositie kwam afgelopen zaterdag met een plan om Nederland door de crisis te loodsen.

Met de manifestatie ‘Een Ander Nederland’ kwamen PvdA, SP en GroenLinks met een alternatief voor het kabinet en zijn gedoogpartner PVV.

GroenLinks-leider Jolande Sap mist eigenlijk nog D66 en de ChristenUnie bij de vorming van een progressieve coalitie.

In een nieuwe poging tot linkse samenwerking kwamen PvdA, SP en GroenLinks zaterdag met ‘een solidair, slim en groen investeringsplan’. Een van de manieren om de plannen te financieren is ‘voor mensen met het hoogste inkomen een toptarief in te voeren’.

Sap hoopt dat in Nederland het voorbeeld van Denemarken te volgen, door een rechts gedoogkabinet op te volgen met een progressieve samenwerking.

Volgens Sap zijn daar wel ballen voor nodig. Zij roept D66 en ChristenUnie dan ook op moed te tonen en zich aan te sluiten bij de linkse samenwerking.

Tot dusver wezen de democraten een georganiseerde samenwerking nog af.

Linkse samenwerking

De drie partijen willen onder meer een nieuwe deeltijd-WW invoeren. Zodoende kunnen bedrijven makkelijker tijdelijk uit de brand worden geholpen. En willen zij Nederland laten omschakelen op duurzame energie, en energiezuinig bouwen bevorderen.

PvdA-leider Job Cohen sprak over het feit dat het kabinet-Rutte een inventieve manier had gevonden om de vermeende armoede in Nederland op te lossen. Dit gebeurt volgens Cohen simpelweg door het bestaan van armoede volledig te ontkennen.

Cohen vindt dat het kabinet een cruciale fout denkfout maakt, een manier om uit de crisis te komen is volgens hem niet het schrappen van, maar het scheppen van banen.

SP fractie-leider Emile Roemer roept op om niet ieder een eigen strijd te voeren ‘maar samen in verzet komen tegen dit kabinet’. Roemer waarschuwt dat de mede-oppositiepartijen zich niet moeten verliezen in deelbelangen.

Om een goed alternatief te bieden aan dit ‘kabinet zonder hoop’ moeten de partijen samenwerken.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sap roept CU en D66 op moed te tonen

  1. Pingback: Tweede Kamer peiling 15-01-2012 | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>