CDA pleit voor één belastingtarief

Er zijn delen van de conceptversie van het Strategisch Beraad uitgelekt en in de handen van de Volkskrant beland. Het belangrijke manifest zal de koers van de partij voor een groot deel gaan bepalen. De partijkoers zal aanstaande zaterdag worden gepresenteerd ten overstaande van 1700 CDA-leden.

Het Strategisch Beraad van het CDA wil, zoals al eerder bekend werd niet alleen de hypotheekrenteaftrek aanpakken, duurzaamheid hoog in het vaandel houden en culturele verschillen omarmen.

Een van de pijlers van de visie is ook een hervorming van belastingstelsel en sociale zekerheid. Volgens het beraad is het huidige stelsel van inkomstenbelasting nodeloos ingewikkeld, zou het overmatig lenen stimuleren en wordt arbeid ontmoedigd. ‘Het CDA ziet grote voordelen in de invoering van een sociale vlaktaks’, zegt het Strategisch beraad. Het belastingsysteem zal door de maatregelen eenvoudiger worden, de economie stimuleren en de prikkel om met geleend geld een huis of bedrijf te financieren weg nemen.

‘Vanuit het oogpunt van solidariteit is het gerechtvaardigd dat er wel een aanvullende solidariteitsheffing komt voor topinkomens.’ Zo moeten er volgens de nieuwe koers wel een extra belastingschijf komen voor mensen met een topinkomen en moeten er op vervuilende producten en diensten milieubelasting worden geheven.

Ook vindt het CDA het lenen te goedkoop geworden. Het beraad vindt dat ‘de ongebreidelde groei van hypothecaire leningen in korte tijd groteske vormen heeft aangenomen’. Het CDA wil daarom het aflossen van hypotheken stimuleren. ‘Het huidige fiscale regime, waaronder de wijze  waarop de hypotheekrenteaftrek is vormgegeven, dient dit doel onvoldoende. We moeten naar een nieuw regime dat bezitsvorming bevordert en jonge mensen in staat stelt een huis te kopen.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>