Mark Rutte houdt vast aan ontsnappingsclausule europact

Premier Mark Rutte wil dat de mogelijkheid voor eurolanden blijft bestaan om in extreme omstandigheden als natuurrampen niet te hoeven voldoen aan de nieuwe, strenge begrotingsregels in de eurozone.

Rutte gaf dinsdag in de Tweede Kamer aan dat zo’n ontsnappingsclausule in het europact moet blijven gelden voor ‘exceptionele omstandigheden’. Welke omstandigheid de term exceptioneel krijgt opgeplakt is nog onduidelijk, die situaties moeten nog veel preciezer worden omschreven, aldus Rutte.

Mark Rutte zegt niet bang te zijn voor een herhaling van 2003, toen Frankrijk en Duitsland zich samen onder de begrotingsafspraken uit manoeuvreerden.

In het nieuwe europact van zeventien eurolanden en negen andere EU-landen is het oordeel van de Europese Commissie leidend en kan daar alleen van worden afgeweken als een gekwalificeerde meerderheid van de eurolanden dat wil.

Groot-Brittannië neemt overigens als enige geen deel aan het begrotingspact.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>