Pechtold krijgt JOVD-fatwa over zich uitgesproken

Dominee Alexander doodgeknuffeld door hordes rechtse jongeren

Terwijl D66-aanvoerder Alexander Pechtold de afgelopen tijd juist driftig bezig is geweest om het verschil tussen D66 en de VVD uit te vergroten, krijgt hij dit weekend een politieke vloek over zich uitgesproken. De JOVD, de jongerenclub van de VVD, heeft Pechtold uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2013.

De rechts-liberale jongeren grijpen de jaarlijkse uitverkiezing aan om zich van hun progressieve kant te laten zien. Eerdere uitverkorenen waren onder meer Guy Verhofstadt, Henk Kamp, Aart Jan de Geus, Femke Halsema en Gerrit Zalm. Het is vooral leuk en studentikoos; de JOVD stelt politiek gezien weinig voor.

Of een progressieve politicus blij moet zijn met de titel valt echter te betwijfelen. Zie wat er met GroenLinks is gebeurd nadat Halsema vertrok. Na een immense partijcrisis is de door haar ingezette liberale lijn bij het grofvuil gezet. Dat komt natuurlijk niet door de JOVD-uitverkiezing, dat zou een absurde aanname zijn.

Maar de twijfelachtige eer om tot Liberaal van het Jaar gebombardeerd te worden mag door een zuivere progressieve politicus wel als een waarschuwing worden opgevat. Voor niet-VVD’ers is de titel een blessing in disguise.

Dat geldt uiteraard ook voor Pechtold, die gisteren (heel toevallig) meteen een linksig voorstel de wereld in slingerde. Hij wil minder gasboringen in Groningen. Miljarden aan inkomsten mislopen, minder economische groei, met alle gevolgen voor de energieprijzen. Dat is duidelijk geen Liberaal van het Jaar-plan.

Slim gedaan van de D66-spindoctors, maar Hans Hoogervorst heeft natuurlijk gewoon gelijk. D66 en de VVD kunnen best fuseren. Onder Pechtold is D66 eerst naar rechts opgeschoven, om vervolgens te verworden tot de nieuwe VVD.

Met al zijn spin en strategie strijdt de machtspoliticus Pechtold voor het in stand houden van een verouderd politieke bestel. Tegengesteld aan waar D66 voor is opgericht. Fusies om tot minder partijen te komen? Infidel! Het is vloeken in de reactionaire kerk van dominee Alexander. En de VVD-jeugd zingt in koor: Amen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>