Verder herstel VVD en PvdA in nieuwe peiling De Hond

Ouderenpartij 50PLUS is deze weken het liefste lievelingetje van pers en peilers

In de nieuwe peiling van Maurice de Hond is bij de VVD en de PvdA een verder herstel te zien ten opzichte van zijn vorige peiling. Hiermee kruipt De Hond iets meer richting de polls van concurrerende peilbureaus die de coalitie constant fors hoger peilen.

Het verschil tussen de meest recente Politieke Barometer van Ipsos Synovate en de nieuwe poll van De Hond is nog steeds veel te groot. Ongeloofwaardig groot. De Hond peilt 12 zetels minder voor de twee coalitiepartijen dan Ipsos Synovate. Een duidelijke verklaring voor dit verschil is er niet. Peilers redeneren enkel vanuit hun eigen onderzoek.

In hun analyses doen peilers alsof concurrerende peilingen niet bestaan. Commercieel verstandig, wetenschappelijk minder. Een echte wetenschapper wordt immers graag uitgedaagd door collega’s die met hun onderzoek tot andere resultaten komen.

Welke exacte zetelaantallen moeten we dan geloven?

Geen van allen. Het zijn peilingen met foutmarges en er komen niet eens verkiezingen aan. De dynamiek van een campagne speelt geen enkele rol in deze peilingen, en zwevende kiezers bepalen bij verkiezingen pas laat op welke partij ze stemmen.

De enige conclusie die we kunnen trekken is dat de coalitie van VVD en PvdA zich herstelt van de teruggang die ze noteerden in de peilingen na de rel over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Uitgaande van de juistheid van de eerdere teruggang.

50PLUS opnieuw hoofdonderwerp in de analyse van De Hond

Verder zien we in alle peilingen een groei bij 50PLUS. De Hond gaat daar in zijn analyse dieper op in. 50PLUS kreeg de afgelopen week veel media-aandacht met de lancering van een klaagsite voor boze gepensioneerden. In de peiling van De Hond heeft die exposure vooralsnog niet geleid tot meer virtuele zetels.

Volgens mij logisch, want er zit een maximum aan wat zo’n doelgroepenpartij aan steun kan vergaren. Ter vergelijking: In 1994 haalden de ouderenpartijen Algemeen Ouderen Verbond en Unie 55+ samen 7 zetels. Vier jaar later, toen de hervormingen waren afgerond en de economie weer groeide, verdwenen de ouderpartijen weer.

Er zijn nu meer ouderen door de vergrijzing, dus 50PLUS zou in de polls wellicht nog kunnen groeien tot 10 zetels of meer, maar bij echte verkiezingen zie ik zo’n uitslag geen realiteit worden. Volgens De Hond heeft 50PLUS een potentieel van 15 procent. Dat zou meer dan 20 zetels zijn. Ik zie dat echt niet gebeuren.

Is 50PLUS op dit moment het lievelingetje van pers en peilers?

50PLUS doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dus al deze peilingen betekenen sowieso weinig. De partij moet het doen met 2 zetels in de Tweede Kamer. Van de respondenten van 55 jaar en ouder in de steekproef van De Hond kiest 13 procent voor 50PLUS, 15 procent voor de VVD, 15 procent voor het CDA en 18 procent voor de PvdA.

De Hond analyseert 50PLUS ten opzichte van die grote middenpartijen. Hij schrijft: ‘Daarmee scoort deze partij bij die groep dichtbij VVD en CDA. Alleen de PvdA scoort enkele procenten meer.’ Dat is een eenzijdige analyse.

Eenzijdig omdat de PVV en de SP in zijn poll vlak onder 50PLUS staan met respectievelijk 12 en 11 procent. Dat verschil is te klein om te negeren. Er is een foutmarge, dus in zijn beperkte duiding schrijft De Hond de ouderenpartij als het ware omhoog.

Het zou evengoed zo kunnen zijn dat niet 50PLUS maar de PVV of de SP onder die groep de vierde partij is na PvdA, CDA en VVD. En dan nog hebben we het over een steekproef.

Volgens mij is het een interessantere vraag wanneer men bij het CDA wakker wordt en zich realiseert dat deze trend hen kansen biedt om, met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in het vooruitzicht, een belangrijke groep kiezers naar zich toe te trekken.

Foutmarge
Peilingen moeten we met een korreltje zout nemen. Er is een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten, en ervaringen uit het recente verleden leren ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>