PvdA wil identiteitskaart verlengen, Spies niet

Als het aan de PvdA ligt moet de identiteitskaart langer geldig blijven. De ID-kaart is momenteel vijf jaar geldig.

Eerder al wilde de Tweede Kamer dat termijn verhogen naar tien jaar, maar minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) hield zich doof voor de suggestie.

Volgens Spies is de kans veel te groot dat de ID-kaart binnen tien jaar beschadigd raakt. Zo’n 30 procent van de ID-kaarten bevat volgens de minister scheuren en de chip kan op die manier onmogelijk uitgelezen worden. Hoe langer je de kaart gebruikt, hoe groter het risico op beschadigingen, aldus de minister.

Overigens wordt de geldigheidsduur van een paspoort wel verlengd naar tien jaar.

PvdA

Het PvdA-kamerlid Pierre Heijnen benadrukt dat veel mensen, en met name de ouderen, de ID-kaart maar sporadisch gebruiken. Dan kan er volgens het Kamerlid onmogelijk sprake zijn van slijtage. De PvdA begrijpt daarom niet wat er tegen is om de kaart dan langer geldig te maken. Mocht de kaart kapot gaan, dan koopt de burger een nieuwe, zegt Heijnen.

De regeringspartij CDA ziet een verlenging ook wel zitten, zij willen van Spies weten wat het echte motief is, zijn het de veiligheidsredenen die de minister tot dusver aandraagt of spelen er misschien andere motieven die mee spelen?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “PvdA wil identiteitskaart verlengen, Spies niet

  1. Pingback: Spies: Aanpak scheefwonen niet verplicht | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>