Van Haersma Buma verliest nu al de moed

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma rekent erop dat zijn partij bij de komende verkiezingen een groot zetelverlies zal lijden. Het herstel van zijn partij zal volgens Buma mogelijk nog jaren duren.

CDA-leider Buma vindt het herstel van zijn partij een langetermijnproject. ‘Of we nou vijf zetels minder halen of tien’, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Het lukt het CDA maar niet om in de peilingen boven de vijftien zetels uit te komen. Bij de verkiezingen van 2006 was het CDA nog de grootste partij met 41 zetels. Hierna kwam het verval. In 2010 was het zetelaantal zo goed als gehalveerd. ’Ik kan de peilingen ontkennen en zeggen dat het goed gaat. Maar ik kan ook realistisch zijn’. In de krant erkent Buma dat het CDA van ver moet komen.

Perspectief
De CDA-lijsttrekker benadrukt wel dat er perspectief is. Op een bijeenkomst bij TCTubantia vulde Buma 21 zetels in als verwachte uitslag van zijn partij. Dat zijn er net zoveel als bij de verkiezingen van twee jaar geleden.

Stemadvies
Twijfelende kiezers kunnen volgens de CDA-leider beter op de PvdA stemmen dan op de SP en liever voor de VVD kiezen dan voor de PVV. Buma: ‘Middenpartijen hebben meer oog voor hoe we uit de crisis komen dan partijen op de flanken.’

Moraal
In NRC Handelsblad zegt Buma verder dat PvdA-leider Samsom duidelijk laat zien dat je vanuit het midden goede politiek kan voeren en dat hem dat aanspreekt. ‘Polariseren, zoals Rutte en Roemer doen, hoeft helemaal niet’, aldus Buma.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Van Haersma Buma verliest nu al de moed

  1. Pingback: Van Haersma Buma: het CDA berust nu al in een forse verkiezingsnederlaag – NRC Handelsblad | Hasen Chat Nederland

  2. daan

    Ik hoop dat de CDA blijft volhouden. Ze moeten niet opgeven! Ik heb hier ook een artikeltje over gelezen. (hieronder staat de link)

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Ondernemers willen middenkabinet met Rutte als premier | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>