SP zakt fors in peiling EenVandaag

De SP is woensdag flink gezakt in De Stemming van actualiteitenrubriek EenVandaag. In deze peiling door bureau Intomart GfK komt de partij van Emile Roemer uit op 30 zetels, 8 minder dan vorige week. De VVD zakt ook, van 35 naar 33 zetels, maar is daarmee wel de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen haalde de SP 15 zetels, de VVD 31.

De PvdA stijgt ook in deze peiling. Ze haalt 21 zetels. Dat zijn er nog steeds 9 minder dan bij de vorige verkiezingen, maar wel 4 meer dan een week terug. De PVV haalt 18 zetels, 3 meer dan vorige week, maar 6 minder dan bij de vorige verkiezingen. D66 komt op 14 zetels (4 meer dan bij de vorige verkiezingen), het CDA op 13 (9 minder dan bij de vorige verkiezingen), de ChristenUnie op 7 (plus 2 vergeleken bij de vorige verkiezingen), GroenLinks 4 (min 6), de SGP 3 (plus 1) en de PvdD 3 (plus 1). 50Plus zou met 4 zetels in de Kamer komen.

De verschuivingen lijken het gevolg van het lijsttrekkersdebat bij RTL van zondagavond. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom werd daar als winnaar gezien. Volgens Intomart GfK verliest de SP 3 zetels aan de PvdA en één aan PVV, 50Plus en D66. De rest wordt verdeeld over andere partijen.

De Stemming van EenVandaag is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Respondenten kunnen vijf stemmen geven aan een of meer partijen. De peiling is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK onlinepanel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “SP zakt fors in peiling EenVandaag

  1. Diosa

    Een ieder heeft wel eens een zwak moment, ook een Emile Roemer.
    Maar om hem daar nu gelijk op af te rekenen, beetje zwak.

    Wat hebben die vlotte babbels van het vorige kabinet en onder Balkenende ons opgeleverd? Armoede en flink ook.

    Misschien was Roemer nu armoedig in zijn woord maar de daad van de SP is groot! Laat dit voorval NIET overschaduwen op alles wat Roemer wel aan woord goed overbracht!

      /   Reply  / 
    1. John

      Als gezond en realistische Nederlander, heb ik met reële feiten waargenomen , tijdens de uitzending, en het debat wat plaats vond in deze uitzending van KvdB dat Dhr,Roemer, Dhr.Samsom en Dhr Wilders het meest overtuigend en geloofwaardig over kwamen, met hun standpunten, en verkiezingsprogramma voor de komende jaren. En dat deze 3 partijen duidelijk en oprecht aangeven dat het Europa van nu, en het huidige systeem in Nederland niet meer kan, en er drastische veranderingen moeten plaatsvinden. En Dhr Rutte uit zich al deze hele verkiezing campagne , als de minst geloofwaardige en als een liegebeest. Als premier en nu weer als lijsttrekker van de VVD in de debatten voor de komende verkiezingen, roept en beweerd hij nonsens, valse beweringen, die Dhr Rutte vooral nawijst na de overige Lijsttrekkers. Met deze man en zijn uitdrukkingen moet een VVD realistisch gezien toch geen zetel meer over houden ? Ook Dhr Bima en Dhr Pechtold komen niet geloofwaardig, en helder over. Als we na de komende verkiezingen 12 sept geen linkse en sociale meerderheid hebben, dan is zelfs in mijn ogen het hele kiesstelsel ongeloofwaardig. En Dhr Wilders mag wel een compliment krijgen over de harde feiten wat hij uiten over Europa en de beschadigingen wat Europa ons gebracht en gegeven heeft, en dat de hele Europese Unie geleid word door Kapitalistische leiders die er rijker op geworden zijn, en geld verduisterd hebben, en wij Nederlanders hebben de rekening al betaald, dat doen wij maandelijks, en nu moeten wij ook nog eens hun ontvreemde rekening betalen ??? Dat moet toch niet kunnen !!! Dat is non democratisch.
      En moge SP de grootste partij van Nederland worden, en Emile Roemer onze aanstaande Premier, dan gaat het ons alle weer beter.

        /   Reply  / 
  2. Diosa

    Na de Tweede Wereldoorlog is het stelsel van sociale zekerheid verder uitgebreid. Zo komt er, met de inwerkingtreding van de Werkloosheidswet in 1949, een sociale verzekering voor het werkloosheidsrisico. Ook voor bepaalde vormen van geneeskundige zorg komt er een sociale verzekering in de vorm van de Ziekenfondswet die in 1964 in werking trad. Verder worden de Ongevallenwet en de Invaliditeitswet in 1966 samengevoegd in de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Hiernaast komen diverse volksverzekeringen tot stand die zich richten op ingezetenen. Tot deze categorie behoren de Algemene Ouderdomswet (AOW) van 1956, de Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) van 1959, de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) van 1962 en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van 1967. Met de komst van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (AAW) in 1976 wordt dit bouwwerk voltooid.

    Dit alles is niet zonder slag of stoot gegaan in de jaren 60-70 kwamen de Rode jaren in Nederland en deze hebben met harde hand gedemonstreerd en niet zonder gevolgen, hun leven was niet veilig. Maar ze kregen waar ze voor streden, hierboven genoemd.

    Zij hebben gezaaid, daarna hebben wij allen, dus ook jij, de vruchten ervan mogen plukken, ook een Rutte een Wilders, een verhagen. Maar het vervaagde langzaam wat er aan vooraf is gegaan, vergeten war de Rode jaren voor ons hebben gedaan voor het VOLK, ons bedje was gespreid geen zorgen meer.

    Nederland slaapt en slaapt, worden wakken voor een sigaret die niet meer gerookt mag worden in cafés of voor het kratje bier wat niet mee mag op de carnaval kar. Daarna slapen we weer verder en laten onze kaal plukken. Bank directeuren vullen hun zakken, Ziekenhuis directies idem enz. en het volk, die slaapt. En als we NIET wakker worden, zijn we terug bij af en hebben we geen sociale zekerheid meer!

    In 2007 draaide de Nederlandse economie als nooit tevoren. Maar in 2008 was het opeens crisis, ook in Nederland. Hoe kon dat gebeuren? Weet hoe banken met goedkeuring van de politiek gigantische risico’s namen om steeds grotere winsten en bonussen te behalen. En hoe ze de rekening van de crisis bij ons neerlegden. Hoe kon Nederland veranderen van een land met gevulde spaarvarkens in een land dat leefde op de pof?

    Die mensen die toen voor ONS gestreden hebben, zijn nu bejaard en hebben het nakijken……….omdat wij niets meer doen!
    25 jaar Hollandse hebzucht, nu is het GENOEG!!

    Doe iets, STEM en kom op voor je rechten, Vecht terug!
    Laat de rijken de crisis betalen!!

    http://www.youtube.com/watch?v=xY1w-RJYW4I

      /   Reply  / 
    1. Sander

      Belachelijke reactie, laat de rijke het betalen.
      Volgens mij gaat het erom dat wij dat moeten betalen, iedereen!

      Misschien naar verhouding maar alle lagen hebben met de crises te maken.

        /   Reply  / 
    2. jefry

      Laten we wel zijn, die crisis hebben we te danken aan banken en investerders en egoisme in het algemeen. De drie lagen managment in zorg en onderwijs maar ook in de bouwsector ( zelfs Rutte beaamde dat ) zijn mij een raadsel. Twee “raden van bestuur” weg saneren betekend zeven krachten op de werkvloer erbij, precies wat er nodig is voor betere zorg en ook de tijd die zorg nodig heeft. Gebouwbeheer kost miljoenen door handjeklap banken-investerders-subsidie overheid. Geef die Roemer en de SP de kans om het anders te doen. De VVD heeft het al laten zien zou ik zeggen. De marketing terugdraaien voor overheidsinstanties zoals het GEB en PTT is voor de banken en investerders nadelig maar voor het volk een verademing.

        /   Reply  / 
    3. jefry

      Bernard Wientjes ( voorzitter van de werkgevers ), die ziet liever geen SP regeren in Nederland omdat die voor de arbeider staat. Vandaar dat art. in het AD, zo simpel is het. De VVD is de partij van de banken, daar ligt het verschil. De vvd heeft die banken hun gang laten gaan omdat het bij goed gokken goed zou zijn voor de economie ( lees banken en investerders ), wat trouwens ook in Griekenland, Spanje, Italie is gebeurd. Voor een Hollander is het spelen met geld wat van een ander is godslastering en de vvd en cda hadden daar geen probleem mee ?

        /   Reply  / 
  3. John

    Wij Nederland hebben een Grondwet die vast staat, waar ieder die op Nederlands grondgebied leeft , en geregistreerd staat , zich aan moet houden.
    Hier is jaren lang geen geen gehoor meer aan gegeven, want de Liberalen/Kapitalisten die ons Nederland de laatste 10 jaar geleid hebben , hebben de kloof tussen arm en rijk in extreme mate vergroot.
    Zonder toestemming van het volk , hebben hun in eigen belang de stoel aangeschoven in Brussel, waar heel veel geld , waaronder ook ons geld, die van u en mij , verdwenen is.
    En waar ze ons weer zonder onze toestemming voor op willen laten draaien.
    Keer op keer wijken die wat dit veroorzaakt hebben , af van artikel nummer 1 van onze grondwet : Artikel 1
    Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
    Daarom stem SP.

      /   Reply  / 
  4. Diosa

    Wat mij opviel bij het debat bij K&B, over onze zorg, dat niemand het had over de structuur die de ziekenhuizen hanteren, het zijn geen zorg instellingen meer, maar hoe haal ik geld binnen instellingen. Een poosje terug bij de VARA waren artsen aan het woord en vertelde hoe het nu gaat, dat het niets meer met zorg de maken heeft. Dan zegt Rutte we hebben het beste zorgstelsel van europa misschien van de wereld, mijn neus op PAPIER, maar in de praktijk………….. Er zitten teveel aasgieren in ons zorgstelsel, die er beter van worden, dat moet er eerst uit!

    Wat we nu gaan doen, ook de SP een beetje is symptoom bestrijden, we moeten de oorzaak gaan bestrijden te beginnen bij de ziekenhuizen zelf , zorgverzekeraars en al die andere aasgieren, dan zet de genezing in.

    Een punt moet ik Wilders meegeven dat de landen die niet meedraaien in de EU het goed doen, ook in de zorg.
    In de Scandinavische landen, zijn de loonverschillen onderling niet groot, dat is al een zeer groot pluspunt voor een land. Dat houd een land gezond, letterlijk en figuurlijk.

    Zij hebben uitstekende volksverzekeringen, voor zorg, studie etc. Iedereen kan “gezond” ziek worden en naar school, want de hele samenleving betaald mee, naar inkomsten. Zij lachen ons nu uit! En ze laten het volk mee beslissen door referendums, wel zo eerlijk en zeker sociaal. Op deze wijze voelt het volk zich meer verbonden in de samenleving

    We moeten meer naar zulke landen kijken, we kijken naar de verkeerde landen, nou ja de rechtse rakkers dan!

    Bij landen waar de loonverschillen wel ver uit elkaar liggen, zoals in Amerika en je ziet het nu al in Nederland, komt de armoede op alle fronten en op elk niveau binnen. Een kind komt niet mee op school, voelt zich minderwaardig, raak aan lager gevolg, criminaliteit., en minder geschoolde mensen, wat niet goed is voor het land. Mensen gaan ongezonde eten, worden ziek, en depressief, dus hebben meer zorg nodig, maar kunnen dit niet meer betalen.

    Enuuh die wachttijden van Pechtold, er zijn nu nog steeds wachttijden, misschien niet zo lang, maar ze zijn er, wat een lulpunt van Pechtold of het daar om gaat zeg.
    En als we doorzetten met het nog ziekmakende plan van VVD, D66, CDA etc, dan komen er langzaam aan geen wachttijden meer, omdat mensen niet meer gaan, ze kunnen het niet betalen en sterven vroegtijdig, dus dan is het probleem, wachttijden en angst voor vergrijzing straks opgelost……………………….

    Werkloosheid, VVD en meer werk creëren, kunst, als we het ontslag willen laten versoepelen, komt er vanzelf werk vrij, maar of hiermee de werkloosheid daalt?!, Vrees van niet.

    Maar ja, al er gedeeld moet worden dan stuiten we tegen het probleem hebzucht op……………..

      /   Reply  / 
  5. jefry

    hmmmm, er zijn een paar reacties verwijderd zie ik.

      /   Reply  / 
  6. Tonny Aukema

    Een prima uitleg, Diosa.
    VVD en CDA gaan bepalen of een ziek kind of volwassene door een dokter behandeld mag worden en of hij medicijnen voor mag schrijven.De VVD is uitvinder van dit zorgstelsel en bij dit stelsel zijn 45 managers, die drie ton per jaar verdienen en geen poot voor de zorg uitsteken, maar de echte werkers lastig vallen met hun papierkraam en regeltjes.
    Mijn oog moest gedruppeld worden, daar waren 25 dames voor nodig Allen kwamen van her en der met een auto, vroeger was er een wijkverpleegster, die een hele wijk bediende zonder managers. Een dame mocht 10 minuten bij mij binnen zijn tussen tweemaal druppelen moest 5 minuten gewacht worden , zij moest ook een boekwerk bij houden.
    Ik heb een nieuw gehoorapparaat. Ik kreeg een boekwerk met 73 vragen plus keuze antwoorden daarover. Vraag: Hield de audicien rekening met Uw slechthorendheid Ant woorden 1.nooi 2.soms 3.meest 4.altijd Warr is Uw moededr geboren Wat voor taal spreekt Uw vader enz. Daar gaan vijf commissies ovedr vergaderen

      /   Reply  / 
  7. Audri

    De partij van Emile Roemer uit op 30 zetels, 8 minder dan vorige week.
    Ik denk dat dit nog wel lager uitkomt, hij is een soort “dictator”, (net als Wilders),
    die op “eigen houtje” plotsklaps andere uitspraken doet en andere beslissingen neemt, die z’n achterban beslist niet begrijpt, en waar ook nooit zo over is gesproken !
    Succes met zo’n leider !

      /   Reply  / 
  8. salvatoro

    Hoe dan ook mijn stem gaat naar Pvv tôt nu toe heeft deze partij de beste kaarten. Hij heeft misschien een grote bek. Maar onderscheid hem wel van al die halfzachte die ons helemaal naar de verdoemenis helpen.

      /   Reply  / 
  9. anne

    Door op Samson de PvdA te gaan stemmen vind ik knap stom! Samson is een praatjes maker zonder inhoud? Als je werkloos bent moet je niet bij de PvdA, Samson wezen? Die maken verkeerde keuzes!En aan een rood socialistisch blok heb je zobij zo al niks! Maar bij de VVD ben je beter af! Die heeft er nog voor gezorgd dat de werkgelegenheid niet uit de hand gelopen is? En dat in europa de euro gestabiliseerd is door Griekenland steun te willen geven!

      /   Reply  / 
  10. roelof

    waar we nu het minst op zitten te wachten is een populistisch niets zeggend verhaal
    Voor dat je je stem uitbrengt is het zaak goed de programma’s na te lezen.
    Wat voor voor land wil je wonen. Denk je alleen aan je zelf of heb je ook oog voor je mede mens.Daar hebben we de laatste twee jaar weinig van gemerkt
    Laat je niets wijs maken.

      /   Reply  / 
  11. Pingback: PvdA streeft de SP voorbij in de peiling van EenVandaag | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>