Veel kritiek op Mark Rutte na uitspraken over Griekenland

De Nederlandse premier Mark Rutte wil Griekenland niet nog eens met miljarden euro’s steunen. ‘Genoeg is genoeg’, zei de VVD-leider dinsdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Amsterdam. Hij wil de Grieken wel wat extra tijd geven om de beloofde bezuinigingen en hervormingen voor elkaar te krijgen, maar alleen als dat geen extra geld kost.

Volgens Rutte is Griekenland twee keer geholpen met een omvangrijk hulppakket met 240 miljard euro aan leningen en komt er geen derde keer. Als dat wel wordt beloofd, vreest Rutte dat de Grieken achterover gaan leunen en hun begroting niet meer op orde brengen. Eurolanden verdienen volgens hem alleen hulp als ze zelf hun best doen om in de euro te blijven.

Die harde stelling leverde Rutte tijdens het debat flinke kritiek op van andere lijsttrekkers. Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde.

Ook Geert Wilders (PVV) zei zeker te weten dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. ‘Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks’, zei hij over Rutte. Volgens Samsom en Pechtold kan juist in het belang van Nederland nieuwe hulp aan Griekenland noodzakelijk blijken.

Tijdens het debat in theater Carré, georganiseerd door RTL, Het Financieele Dagblad, BNR en Elsevier, lag vooral Samsom onder vuur toen het ging over de gezondheidszorg. Andere partijen verwijten Samsom dat diens plannen tot langere wachtlijsten zullen leiden.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel kritiek op Mark Rutte na uitspraken over Griekenland

  1. Diosa

    Wat mij o.a tegen de borst stuit, is dat Rutte o.a wil bezuinigen op de Psychiatrie in het pakket. Dat is een zielloze gedachten.
    Dan heb je geen weet wat het doet met mensen die kampen met een van zulke ziektes. Hoe ze dag in dag uit de strijd aan moeten om een ‘vrolijk’ leven te kunnen hebben. Elke dag weer de strijd aan met je geest, niet weten wie je werkelijk bent. Deze ziekte moet je niet onderschatten. Maar Rutte’s plan is een middeleeuws plan, verbannen die hap! Als je enigzinds bezielt bent en weet wat deze mensen door maken, bedenk je dat niet!

    Meer banen, houd toch op, ja met het ontslagrecht versoepelen, zeker, want dan vliegen de oudere eruit en ook de duurdere onder ons. Dus denk eerder meer werklozen onder de ouderen!!!

    Dus tot je 67st werken, is dan snel van de baan, dan zit je tot je 67st in de ww, ook geen vetpot en van de ww naar pensioen, hopa naar de voedselbank.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>