Eerste Kamer wil dat Halbe Zijlstra vaart maakt

De Eerste Kamer wil dat de staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vaart gaat maken met een regeling voor deeltijdstudenten.

De regeling moet ervoor gaan zorgen dat deeltijdstudenten niet onevenredig hard worden getroffen door de langstudeerboete. De langstudeermaatregel heeft voor verhitte discussies gezorgd in zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Veel deeltijdopleidingen zijn uitgesmeerd over meerdere jaren, waardoor studenten vaker met een langstudeerboete zullen worden geconfronteerd. Staatssecretaris Zijlstra is van mening dat de deeltijdstudenten dan maar net zo snel moeten studeren als voltijders.

Volgens de senatoren in de Eerste Kamer is dat alleen haalbaar als het niveau van de opleidingen wordt verlaagd, of als deeltijdstudenten meer vrijstellingen gaan krijgen. Als dit niet gebeurt, dan schaft Zijlstra eigenlijk de deeltijdstudie af, zo schrijft de Eerste Kamer in een brief. Deeltijdstuderen is juist bedoelt als vorm van studeren die juist wordt gecombineerd met een baan of een gezin.

De Eerste Kamer wil daarom dat de staatssecretaris vóór 1 september 2012 een regeling treft voor deeltijders.

In december liet deze weten dat hij pas in maart zal terugkomen op de situatie van deeltijdstudenten. Hij wil een rapport van de Sociaal-Economische Raad over ‘leven lang leren’ afwachten. Dit tot groot ongenoegen van de senatoren, die claimen een ‘eigenstandige reactie’van Zijlstra te verlangen. Zij lijken geen genoegen te willen nemen met een ‘brede verkenning’ en willen dan ook niet wachten tot maart. Ook willen zij weten in hoeverre Zijlstra al heeft overlegd  met de sector.

Naar verluidt is Zijlstra vooral bang dat deeltijdstudies door langstudeerders zullen worden gebruikt, als een zogenaamde vluchtroute. Op die manier zouden studenten langer over hun studie kunnen doen zonder daarvoor drieduizend euro extra te moeten betalen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>