Digitale speurtocht naar bijstandsfraude aangescherpt

Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) wil de mogelijkheden om bijstandsfraude digitaal op te sporen vergroten.

Gemeenten mogen meer gegevens aan elkaar koppelen om misbruik op te sporen en om schijnbaar spoorloze fraudeurs te vinden.

Dat heeft de staatssecretaris vandaag in een brief aan de Tweede Kamer medegedeeld.

De Krom noemt fraude met uitkeringen diefstal van gemeenschapsgeld. In 2010 is voor 119 miljoen euro aan fraude met de sociale zekerheid vastgesteld, waarvan 53 miljoen met bijstandsuitkeringen.

De staatssecretaris wil nu zoveel mogelijk computergegevens van uitkeringsgerechtigden aan elkaar koppelen. Het systeem moet dan de alarmbellen laten rinkelen als iemand uit de pas loopt Gegevens van het handelsregister, sociale diensten, het kadaster, banken en de gemeentelijke basisadministratie zullen worden gekoppeld zodat uitkeringsfraudeurs sneller kunnen worden gevonden.

Zo denkt De Krom de pakkans aanzienlijk te vergroten.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Digitale speurtocht naar bijstandsfraude aangescherpt

  1. Pingback: Henk Kamp wil gezond werken stimuleren | Politiek

  2. piet

    nou huisbezoek is er zeker niet meer

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>