JSF weer duurder, Nederland gaat testtoestellen stallen

Onzekerheid over JSF-project neemt toe, testfase wordt twee keer zo duur

De F-35, het gevechtsvliegtuig beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF) wordt weer duurder. Nederland krijgt de komende maanden zijn twee testtoestellen, maar mag pas in 2015 beginnen met testen. Dat meldt de NOS.

Het is onduidelijk wat Nederland tot 2015 met de testtoestellen moet doen. Waarschijnlijk worden ze twee jaar lang gestald. De testfase zou oorspronkelijk tweeënhalf jaar duren, maar dat wordt nu bijna vier jaar.

De kosten van het testen vallen daardoor hoger uit; niet 27 miljoen, maar tussen 47 en 55 miljoen euro, blijkt uit een brief van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet eind dit jaar beslist over de vervanging van de F-16. Uit eerder peilingen en reacties blijkt dat de meeste Nederlanders tegen de aanschaf van de JSF zijn. Mensen vinden het project veel te duur.

De onzekerheid rond het JSF-project neemt ook internationaal toe. Canada heeft het besluit om de JSF te kopen teruggedraaid en gaat eerst andere opties onderzoeken. In de Verenigde Staten wordt het JSF-programma mogelijk geraakt door nieuwe bezuinigingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>