Pechtold positioneert D66 mijlenver van 50Plus

‘Minister-president, uw uitgestoken hand moet goed gevuld zijn voor het onderwijs’

D66-leider Alexander Pechtold liet zaterdag op een partijcongres in Eindhoven weinig te raden over. Hij richt zich bij de komende onderhandelingen over de begroting van 2014 hoofdzakelijk op jongeren. Bezuinigingen op onderwijs zijn voor D66 onacceptabel.

Pechtold gaf een signaal af richting vakbonden en werkgevers: ‘Ik ben voor een sociaal akkoord als de partijen in de polder opkomen voor alle belangen, ook die van jongere generaties.’ De D66-leider riep Bernard Wientjes (werkgevers) en Ton Heerts (FNV) op om samen te vechten voor een betere economie, meer scholing en meer werk.

Terwijl Henk Krol van 50Plus met veel bombarie oudere kiezers probeert weg te harken bij de grote partijen, heeft Pechtold zijn zinnen dus gezet op de jongeren. Hij verscherpt hiermee de generatieoorlog die momenteel woedt in het politieke debat.

Diederik Samsom van de PvdA is de populairste politicus bij jongeren, en Mark Rutte bij rechtse jongeren. Het kabinet van VVD en PvdA trok dinsdag nog 50 miljoen extra uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, en in het regeerakkoord werd onderwijs ontzien.

Maar Pechtold wil er dus een flinke schep bovenop, anders komt de constructieve houding van D66 ‘gevaarlijk dicht bij het nulpunt.’ Pechtold noemt hierbij specifiek de nullijn voor leraren en een bedrag van 200 miljoen aan andere bezuinigingen.

In de voorgestelde plannen is 500 miljoen euro gereserveerd voor extra investeringen in infrastructuur. In november vorig jaar werd er nog 250 miljoen op bezuinigd. Een forse ingreep die op veel kritiek kon rekenen van werkgevers en de (wegen)bouwsector.

Pechtold is voortdurend kritisch geweest over het gezwabber rondom die 250 en 500 miljoen. Het zou mij niets verbazen als hij de extra 250 miljoen in het nieuwe plan wil gebruiken om (een deel van) zijn onderwijswensen te dekken. Dan blijft er nog 250 miljoen over om de eerdere bezuiniging op infrastructuur ongedaan te maken.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Pechtold positioneert D66 mijlenver van 50Plus

  1. johan

    Enge man, wanneer wordt hij (niet gekozen) Burgemeester

      /   Reply  / 
  2. Martinus

    Deze man, kan zich beter voorzitter van de grootste onderwijsvakbond noemen. Gemakzuchtig en politiek lichtzinnig.
    Maar ik wil hem in deze richting wel helpen, met het volgende idee:

    Alle jongeren onder de 24 jaar worden vrijgesteld van loon- en inkomstenbelasting, maar blijven van staatswege verzekerd voor Ziektekosten en invaliditeit. Studeren tegen een lening; verplichte tentamens en voor ieder behaald tentamen binnen de gestelde termijn 500 euro premie.
    M.a.w. de jeugd krijgt zelfbeschikking over hun toekomst; hoogleraren en docenten worden onder druk gezet vanwege te behalen studieresultaten en het bedrijfsleven krijgt mogelijkheden om jeugdigen eerder in te schakelen.

    En tenslotte; voor de Hr. Pechtold veel media-aandacht. Hij ook weer blij.

      /   Reply  / 
  3. Paul

    Deze smail boy Alexander net als al die anderen denken in een film van Binnenhof te zitten dat ze op een gegeven moment echt rond lopen HET BINNENHOF IS VAN MIJ,

      /   Reply  / 
  4. Paul

    Jasje uit,stropdasje af,overhempje uit,schoentjes uit,sokjes uit,broekje uit,onderbroekje uit,ringetje af…het enige wat overblijft is een fragiel lichaam en een verrotte politieke geest.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>