Oppositie verbreedt fraudedebat Weekers met 279 zaken

Schandaal rond fraude door Bulgaarse bendes blijkt topje van de ijsberg

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben aanvullende vragen gesteld aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, naar aanleiding van zijn feitenrelaas over de zogenaamde Bulgarenfraude. Ze verwachten voor het weekend antwoord.

Uit dat feitenrelaas blijkt dat er in totaal 280 gevallen van systeemfraude zijn, en dat de fraude met toeslagen door Bulgaarse bendes er daar slechts een van is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei bij RTL dat hij hogelijk verbaasd is dat Weekers niets wist van de andere 279 zaken en dat de Bulgarenfraude kennelijk het topje van de ijsberg is.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt dat Weekers’ brief met daarin het feitenrelaas alleen maar meer vragen heeft opgeroepen. Hij wil weten hoeveel geld er met al die fraude gemoeid is en hoe Weekers daartegen heeft opgetreden.

Het is een gewiekste tactiek van de oppositie om de zaak te verbreden. Zo wordt het debat dat gepland staat voor volgende week dinsdag nog ingewikkelder voor Weekers. De kans dat hij fouten maakt in zijn verantwoording wordt dan groter. Precies wat de oppositie wil.

Fraudezaken worden in Nederland door de overheidsinstanties goed opgepakt. Het probleem in dit hele schandaal is de rol van Weekers zelf. Hij houdt vol dat hij niet op de hoogte was, en dat het beter was geweest als er wel aan zijn ministerie gerapporteerd was. Financiën is immers verantwoordelijk voor het hele toeslagensysteem.

De staatssecretaris lijkt zijn eigen ambtenaren daarvan de schuld te geven. Die kwamen eerder in opstand door te lekken naar de pers dat Weekers jokt. Of dat nu ongepast is of niet, het is heel pijnlijk voor een bewindspersoon als dat gebeurt.

Is zijn manier van leidinggeven wel stringent genoeg om te verzekeren dat hij dergelijke informatie krijgt? Is er sprake van mismanagement? Heeft hij de zaken te veel op zijn beloop gelaten of is er inderdaad sprake van gebrekkig ambtenarenwerk? Heeft hij na deze vertoning nog wel voldoende gezag om door te kunnen?

Dat zal allemaal moeten blijken uit het debat van volgende week dinsdag. Niet alleen droge feitelijkheid maar ook Weekers’ houding zal daarin een belangrijk rol spelen.

Als het debat in de avond plaatsvindt dan heeft Weekers in ieder geval het voordeel dat weinigen het zullen volgen. Op die avond staat popster Anouk in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Veel mensen zullen daar dan liever naar kijken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>