Rutte, Pechtold, Roemer en Wilders over sociaal akkoord

Moet het sociaal akkoord de prullenbak in? Premier Mark Rutte en de verdeelde oppositie reageren voor de microfoon van Novum Nieuws. Rutte heeft geen reden om aan te nemen dat het sociaal akkoord de prullenbak in kan. Hij staat voor zijn handtekening.

Pechtold vindt het akkoord niet houdbaar en noemt het een ‘machteloos compromis’. Volgens hem is het beter om terug te vallen op het ambitieuzere regeerakkoord. Roemer bazelt iets onsamenhangends over de PvdA. Wilders vindt het allemaal vreselijk en het regeerakkoord nog erger en roept voor de vorm nog eens om nieuwe verkiezingen.

In werkelijkheid zijn alle partijen, inclusief de SP en de PVV, momenteel hard aan het werk met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen van volgend jaar. Nieuwe landelijke verkiezingen komen ook de oppositie nu niet uit.

De taal die de heren vandaag uitslaan is dan ook vooral bedoeld om zichzelf te profileren. De enige van deze drie met wie het kabinet rekening moet houden is D66-leider Pechtold. Hij zal het kabinet waarschijnlijk samen met Bram van Ojik van GroenLinks aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen. Zij zullen daar wel iets voor terug willen.

Bij GroenLinks zal dat gaan om groene belastingmaatregelen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’, en bij D66 om het ontzien van, en zo mogelijk investeren in, onderwijs.

Belangrijk is wat Pechtold zegt over de punten uit het sociaal akkoord die hij wil aanpakken, de kortere WW-duur en het versoepelen van het ontslagrecht: ‘Alles niet in één keer, en natuurlijk niet te midden van een economische crisis.’ Daaruit blijkt dat er dus ook wat betreft D66 ruimte is om die omstreden maatregelen te temporiseren.

Bekijk de video:

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>