SP en GL willen Edward Snowden naar Nederland halen

Klein links profileert zich tegenover het grote boze Amerikaanse afluistermonster

GroenLinks en de SP willen dat Nederland de veelbesproken klokkenluider Edward Snowden (foto) asiel verleent. Vooral een publiciteitsstunt want de kans dat Snowden echt naar Nederland komt is heel klein. De man zit momenteel op een vliegveld in Moskou en heeft in een boel landen, waaronder Rusland, tegelijk asiel aangevraagd.

Volgens WikiLeaks is Nederland een van de landen waar een asielverzoek naartoe gestuurd is. De band tussen Nederland en de Verenigde Staten is veel te nauw om daar serieus op in te gaan. Dat weten ze bij de SP en GroenLinks ook wel, maar de huidige mediahype biedt de kleine linkse partijen een uitgelezen kans om zich te profileren.

‘We hebben met Bradley Manning gezien hoe de VS omgaat met klokkenluiders. Zijn mensenrechten worden al jarenlang dag in dag uit geschonden. Dat mogen we niet nog iemand laten gebeuren’, zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Ronald van Raak van de SP is het met Voortman eens: ‘Het is belangrijk om een plek te bieden aan mensen die hun nek uitsteken door met informatie te komen die ook voor de bescherming van Nederlandse burgers van belang is.’

De PVV en D66 zijn iets realistischer. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wijst op de huidige Nederlandse asielwet: ‘Het beleid van Nederland is dan dat hij in dat land asiel moet aanvragen (Rusland dus) of zich anders tot de UNHCR moet wenden.’

Gerard Schouw van D66 denkt dat Nederland geen voor de hand liggende uitwijkplaats is vanwege het bestaande uitleveringsverdrag met Amerika. ‘Ik ben niet tegen het in behandeling nemen van een verzoek, maar het helpt hem niet’, aldus Schouw.

Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het een gevoelige kwestie vanwege de vriendschappelijke verhoudingen met de Verenigde Staten, maar Nederland moet volgens hem het asielverzoek wel in behandeling nemen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>