Ex-MIVD’er: Nederland luistert geen bondgenoten af

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten luisteren geen bevriende landen af. Dat schrijft voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens zaterdag in Trouw.

‘Als het juist is dat ‘bevriende’ landen zijn afgeluisterd, kan ik mij geen vergelijkbaar dossier voorstellen in de Nederlandse context’, legt Cobelens uit op de opiniepagina van de krant. ‘In ons land zou je daar eerst ministeriële toestemming voor moeten hebben. Die zal je in de Nederlandse context waarschijnlijk nooit krijgen voor bevriende landen.’

Na het Amerikaanse PRISM-schandaal over de NSA-afluisterpraktijken, dat aan het licht kwam door klokkenluider en übernerd Edward Snowden, werd gesuggereerd dat Nederland ook bondgenoten afluistert. Volgens Cobelens zijn dat speculaties.

Onze AIVD en MIVD opereren onder supervisie van de Commissie toezicht inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat op aandrang van de Kamer wel onderzoeken welke rol de AIVD en MIVD hebben gespeeld in het PRISM-schandaal. Nederland krijgt ‘met enige regelmaat’ informatie van de veiligheidsdiensten van onder meer de VS en Groot-Brittannië over dreigingen van terroristische aanslagen.

Lees meer op trouw.nl

Fotocredit: DonkeyHotey cc

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>