Van der Staaij wil guillotinebepaling in Tweede Kamer

‘Na Prinsjesdag alle uitgestelde 30-ledendebatten uit Kameragenda schrappen’

SGP-leider Kees van der Staaij reageerde woensdag in de Volkskrant op voorstellen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om de Tweede Kamer slagvaardiger te maken.

De aantallen debatten en moties blijven almaar toenemen, ook over onderwerpen die op lokaal niveau besproken kunnen worden. Het resultaat is dat debatten worden uitgesteld, en Kamerleden veel tijd kwijtraken aan het stemmen op moties. Kan dat niet anders?

Guillotinebepaling

De SGP stelt voor om elk jaar op de derde dinsdag van september met een schone lei te beginnen als het gaat om geplande spoeddebatten. Omdat het spoedaspect de laatste jaren aan waarde heeft ingeboet heten deze overigens tegenwoordig 30-ledendebatten.

Sommige van die debatten worden maanden uitgesteld, zelfs tot in het nieuwe politieke jaar. Dat jaar begint traditiegetrouw in september met de Troonrede, gevolgd door de Algemene Beschouwingen en de verschillende begrotingsbesprekingen.

Volgens Van der Staaij kunnen de onderwerpen uit de ‘overgebleven’ debatten dan prima aan de orde komen. ‘Een oplossing die onmiddellijk ruimte schept voor debatten die met het oog op de actualiteit wél besproken moeten worden’, aldus de SGP-voorman.

‘We nemen de motie over’

Daarnaast stelt de SGP voor om bewindslieden de mogelijkheid te bieden om ingediende moties ‘over te nemen’, waardoor er niet meer over gestemd hoeft te worden.

De kleine SGP-fractie heeft een sterke reputatie op het gebied van het staatsrecht. De andere partijen zullen deze voorstellen serieus nemen. Er valt veel voor te zeggen om deze op zijn minst te testen. Werkt het niet, kunnen ze altijd nog terug.

Lees het hele opiniestuk van Kees van der Staaij op volkskrant.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>