VIDEO: Klijnsma: werklozen moeten klusjes doen

Kostendelersnorm in WWB, AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd met nieuwe regels om de bijstand activerend te maken.

Gemeenten krijgen meer instrumenten om mensen maatwerk te bieden. Er komen strengere regels voor mensen met een uitkering die hun arbeidsverplichtingen niet nakomen. Zij moeten algemeen passend arbeid accepteren.

Naast solliciteren moeten mensen in de bijstand klusjes doen. Zij mogen hun sollicitaties niet belemmeren door onaangepaste kleding en/of gedrag, en als zij zich ernstig misdragen raken ze hun uitkering voor maximaal drie maanden kwijt.

Klijnsma verzekert dat het vangnet blijft: ‘Mensen moeten als ze niet of nauwelijks inkomen hebben een beroep kunnen doen op de bijstand. Tegelijkertijd vind ik het heel belangrijk dat mensen vanuit de bijstand meedoen in de samenleving.’

Verder wordt er in zowel de bijstand als in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet de zogenaamde ‘kostendelersnorm’ ingevoerd. Mensen die gezamenlijk in een huis wonen worden gekort op hun uitkeringen en toeslagen.

De wet wordt vanaf 1 juli 2014 in stappen ingevoerd en levert tot 2017 150 miljoen euro aan besparingen op en daarna jaarlijks 250 miljoen euro.

Aanscherpingen voor mensen met een uitkering, veelal VVD-beleid voortvloeiend uit het regeerakkoord. Heeft de PvdA dan niets binnengehaald? Jawel, de criteria voor de bijzondere bijstand worden verruimd. Gemeenten kunnen mensen op individuele basis extra helpen, bijvoorbeeld als hun wasmachine kapot is.

Ook komt er extra geld voor armoedebestrijding. Volgend jaar 80 miljoen euro om armoede en schulden aan te pakken, daarna jaarlijks 100 miljoen extra.

Bekijk de video:

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “VIDEO: Klijnsma: werklozen moeten klusjes doen

  1. Henk Ingrid

    Deze vrouw is gek. Wereldvreemd is een betere omschrijving. Het pijnlijkste ; het is een links partij die dit vooorstel doet. Laten we (los van de populistische taal) even kijken wát ze nou precies zegt;

    Drie maanden iemand korten. Het gros van de mensen zal dit initiatief toejuichen, denkend aan “die ene buurman” die al jaren een uitkering heeft en dat lachend , terwijl hij in de tuin ligt , aan iedereen verteld. Maar je ziet en.of hoort niet de verhalen van mensen die door dit soort besluiten zwaar in de problemen komen. Drie maanden zonder inkomen is genoeg omn iemand dakloos te krijgen. Ik hoop dat Klijnsma ookhier alvast een oplossing voor heeft.

    Plus wederom is het een middel van/voor oerheid. Ambtenaren mogen dus belsuiten wat ongepast en wat gepast is. Is een pak gepast? Of géén trainingspak?

    Deze vrouw verdient zelf 10.000 euro(!!!) per maand. Een uitkering bedraagt ongeveer 700 , 800 euro. 10.000 ;800=12,5. Dat aantal maal meer geld verdient zij. wereldvreemd.

      /   Reply  / 
    1. Erik

      Maar vind je niet dat “die ene buurman” aangepakt moet worden?
      Als er niks gebeurt dan worden de werkende mensen hier weer door getroffen in hun vaste lasten.

      Ik moet je overigens wel gelijk geven in één ding, de mensen die de uitkering nodig hebben voor een legitieme reden moeten hier NIET de dupe van worden.

        /   Reply  / 
    2. Marcus Lucas Auteur

      Maximaal drie maanden korten is de nieuwe regel voor hen die zich ‘ernstig misdragen’ tegenover medewerkers van de sociale dienst. Als ze bijv. bedreigingen uiten of agressief worden.

        /   Reply  / 
  2. dakloos gemaakt door de gemeente

    Geachte staatssecretaris,
    Ik heb 33 jaar in de techniek gewerkt, word uitgebuit door de gemeente, woningstichting en deurwaarders. Om mijn werk te behouden heb ik 15000, schulden gemaakt. Door deurwaarders 18000, uitgebuit. Komt dr gemeente van niet letterlijk lezen, gauw tekenen en opsturen. Door dit te lezen krijg ik alleschuld toegewezen en staat een bedrag van 34000, Hiermee wil ik aangeven waar de gerechtelijke oplichters zitten die vrij uitgaan. En ik word bij de drugsverslaafden geplaats om buiten vuil op te rapen. Waar ga ik met mijn 33 jaar ervaring. DUS KAMERLEDEN WORD EENS WAKKER BIJ WERKBEZOEK, DE KOFFIE MAAKT DE HERSENEN SUF.

      /   Reply  / 
  3. Joop

    Zelden zo een dom mens gezien, moestuintjes en lekker participeren, nou, kut met peren is meer van toepassing met deze draak. Ik dacht dat de PVV beter bij haar zou passen…..

      /   Reply  / 
  4. Jules Vismale

    @ Joop, het is voor de PVV nog een belediging om dit wildvreemde mens daar binnen te
    laten! Met haar vooruitstekende tanden doet Jetta Klijnsma me nog meer denken aan Vrouw Holle met als enige verschil dat deze oude dame vlijt en arbeid beloonde met goud en luiheid en nietsnutterij met pek! Wie weet was het een goed idee geweest om Klijnsma zélf te laten optreden in het opgenoemde sprookje van Vrouw Holle. Als Klijnsma (net als het werklustige meisje) ook nog appels moest plukken uit bomen, broden uit een oven ging halen en daarna beddengoed zou uitkloppen dan ging ze dit vast zodanig doen dat het niet gaat sneeuwen op Aarde maar hierdoor een sneeuwstorm wordt ontketend! Of misschien kan Klijnsma, net als Assepoester, vloeren gaan boenen en haarden grondig schoonmaken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>