Hennis verwerpt killer robots

‘Defensie werkt niet aan volledig geautomatiseerde wapensystemen’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zit niet te wachten op de ontwikkeling en het gebruik van zogenaamde killer robots. Dat melden verschillende media op basis van een ANP-bericht.

Hennis zei donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer dat er nog te veel serieuze vragen zijn over dergelijke volledig geautomatiseerde wapensystemen.

Volgens de minister ontbreken internationale heldere definities over de killer robots, en is de inzet van deze wapens niet in lijn met het oorlogsrecht. Hennis vindt het ook storend dat de systemen niet door mensen worden aangestuurd, maar zelfstandig een doelwit selecteren en overgaan tot een aanval.

‘Defensie werkt niet aan volledig geautomatiseerde wapensystemen en heeft daar ook geen plannen voor’, antwoordde Hennis op vragen van GroenLinks. De minister moet zich volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik hard maken voor een verbod of moratorium op de ontwikkeling van de omstreden killer robots.

Daarvoor vindt Hennis het te vroeg, maar met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaat zij overleggen hoe Nederland om zal gaan met de oproep van een VN-rapporteur tot het instellen van een moratorium.

Foto-cc: secdef

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>