NRC onthult, AIVD blijkt wetteloos spionagemonster

AIVD als polder-KGB • Nederland wordt surveillancestaat • VVD, PvdA, SP, D66, CDA, CU en GL eisen uitleg • ‘Groot politiek probleem’ voor Plasterk

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hackt de servers van internetfora en verzamelt de gegevens van alle gebruikers. Ze trekken een sleepnet door de fora en nemen de data van willekeurige personen mee.

Dat onthult NRC Handelsblad zaterdag op basis van een geheim document dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar buiten heeft gebracht.

Deskundigen zeggen dat de AIVD te ver gaat en de werkwijze in strijd is met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Tweede Kamer wil opheldering van verantwoordelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Zijn ministerie ontkent in NRC Handelsblad dat de AIVD in strijd met de wet handelt. Internetfora zijn volgens Binnenlandse Zaken een legitiem doelwit omdat ze een podium zijn voor jihadisten en andere radicale groepen.

Van de meeste mensen van wie de AIVD op deze manier data verzamelt is niet vastgesteld dat ze een bedreiging vormen. Hoogleraar informatierecht Nico van Eijk zegt in de krant: ‘Ze trekken een sleepnet door internetfora en nemen de data van willekeurige personen mee. Dit leidt tot een surveillancestaat.’

Hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne spreekt van een ‘ongelooflijke privacyinbreuk’ en zegt dat de AIVD met deze praktijken een pijler onder de rechtsstaat wegzaagt.

Regeringspartijen VVD en PvdA maken zich zorgen en willen opheldering van Plasterk. D66, SP, CU en GL willen een parlementair onderzoek en eventueel een enquête. Het CDA wil eerst nader onderzoek door de toezichthouder. ‘De minister heeft een groot politiek probleem’, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Lees meer op nrc.nl

Foto-cc: Joachim S. Müller

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>