Duurzame hoax: Rijksoverheid koopt sjoemelstroom

NS en KPN kiezen wel voor duurzame energie uit Nederland

De rijksoverheid vergroent haar stroomgebruik komend jaar voornamelijk met de aankoop van goedkope certificaten uit Noorwegen die de uitstoot van het broeikasgas CO2 helemaal niet verminderen. Dat onthult de Volkskrant.

Op papier lijkt het alsof het Rijk heel duurzaam bezig is, maar in werkelijkheid maakt deze zogenaamde sjoemelstroom geen enkel verschil. Er wordt namelijk geen watt extra duurzame energie voor wordt opgewekt, zo blijkt uit de krant.

Bij de Rijksoverheid probeert men zich er met een jantje-van-leiden van af te maken. Vergelijkbare grote verbruikers zoals de Nederlandse Spoorwegen en KPN hebben wel gekozen voor hernieuwbare energie uit Nederland.

Het ministerie van Defensie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert is namens het Rijk hoofdinkoper van energie. Daar ziet men geen enkel probleem. Volgens de wet mag sjoemelstroom nog steeds als duurzaam geboekt worden. ‘En het is veruit de beste manier om elektriciteit voor de laagste prijs duurzaam in te kopen.’

In 2008 wilde de PvdA al een eind maken aan de handel in groene certificaten die niets toevoegt aan de echte hoeveelheid groene stroom. De huidige partijleider Diederik Samsom was toen woordvoerder: ‘Ik wil ervoor zorgen dat die waterkracht niet meetelt op het moment dat u groene stroom bestelt’, zei hij.

Lees meer op volkskrant.nl

Foto-cc: Pieter van Marion

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>