Van der Staaij topscorer in Tweede Kamer

Paarse partijen zijn meest effectief • SP en PVV falen gewoonlijk

SGP-leider Kees van der Staaij is het meest succesvolle lid van de Tweede Kamer, blijkt uit een analyse van de kranten van De Persdienst. Vera Bergkamp (D66) en Loes Ypma (PvdA) werden in het onderzoek tweede en derde.

In vergelijking met andere Kamerleden halen Van der Staaijs moties en amendementen heel vaak de eindstreep. In 2013 werden 21 van zijn 28 moties in de Kamer aangenomen, en zeven van de acht amendementen die hij indiende zorgden daadwerkelijk voor aanpassingen in wetsvoorstellen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat politici van de PvdA, D66 en de VVD het meest effectief zijn. De SP en de PVV boeken weinig resultaten. Zij dienen wel heel veel moties in, maar ook vaak rommel waarvan ze vooraf al weten dat het geen kans maakt, en allerlei onzinmoties die enkel bedoeld zijn om publiciteit mee te halen.

De PVV bijvoorbeeld zag slechts 2 van de 30 amendementen aangenomen worden, en van de 389 moties die de partij dit jaar indiende, waren er slechts 17 succesvol. De rest is allemaal weggegooid belastinggeld. Het indienen en afhandelen van één motie kost de belastingbetaler vele duizenden euro’s.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>