Weekers waggelt mank maar moedig door

Doorlopend geblunder bewijst dat het toeslagensysteem defect is

Het was prijsschieten op lame duck staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in alweer een debat over gedoe met toeslagen. Om fraude te voorkomen moet de Belastingdienst dit jaar veel meer controlewerk doen. Daardoor is een achterstand ontstaan in de uitbetalingen. Weekers zegt sorry.

De Kamer gaat er hard in. Dat Weekers vorig jaar na de zogenaamde Bulgarenfraude niet is vertrokken, is voor oppositiepartijen een geschenk. Zij halen alles uit de kast om zout in de wonden te strooien. De staatssecretaris wordt gekleineerd en geplaagd. Van zijn prutserimago komt Weekers niet meer af.

Voor de regeringpartijen is deze hele toestand alleen maar heel erg pijnlijk. Weekers’ eigen partij de VVD verdedigt hem met het argument dat het begrijpelijk is dat ‘de service wat minder wordt’ als fraude wordt aangepakt. Gekkigheid natuurlijk. VVD’ers tonen zich van hun meest opportunistische kant.

De PvdA kiest voor een ‘enerzijds, anderzijds’-benadering. Er is loyaliteit richting de coalitiepartner, maar de partij vindt de kwestie ‘ernstig’ omdat veel mensen voor hun dagelijkse boodschappen afhankelijk zijn van toeslagen. De PvdA wil dat alle gedupeerden zo snel mogelijk uit de brand geholpen worden.

Komt het ooit nog goed met staatssecretaris Weekers?

Nee, waarschijnlijk niet. Hij heeft te veel fouten gemaakt. Ook bij mensen die de politiek helemaal niet intensief volgen, is zijn imago compleet naar de knoppen.

Het is echter niet alleen Weekers’ schuld. Het hele toeslagensysteem is imperfect. Mensen die de toeslagen ontvangen zijn natuurlijk blij met het financiële steuntje, maar het is uiteindelijk niet veel meer dan het rondpompen van belastinggeld.

Omdat het systeem fraudegevoelig is moet er strenger gecontroleerd worden. Dat leidt tot nog hogere werkdruk bij de Belastingdienst. Die ambtenaren hebben de laatste jaren al heel veel extra werk op hun bordje gekregen.

Nou, zelfs met de beste bedoelingen kan Weekers in deze situatie de vertrouwensbreuk tussen hemzelf en zijn ambtenaren, niet herstellen. Het zou beter zijn als iemand anders die uitdaging voor de komende drie jaar oppakt.

En het zou helemaal goed zijn als de politieke partijen in hun volgende verkiezingsprogramma’s plannen zetten om het toeslagensysteem te vervangen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>