Wantrouwen Wilders leidde tot val kabinet Rutte I

Politiek operetteklimaat • Bemoeizucht Wilders onwerkbaar

Uit een reconstructie in de Volkskrant, zaterdag gepubliceerd in het katern Vonk, blijkt de dagelijkse gang van zaken in het eerste kabinet-Rutte. Een onthullend en ontluisterend artikel waaraan elf betrokkenen hun medewerking verleenden.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders blijkt de centrale figuur in de grootste mislukking in de Nederlandse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk hadden de bewindslieden van het CDA, behalve toenmalig vicepremier Maxime Verhagen, er genoeg van steeds voor Wilders te moeten buigen.

Volkskrant:

Officieel was Wilders slechts gedoger van het kabinet-Rutte I, maar achter de schermen bemoeide hij zich vrijwel overal mee. Premier Rutte was dag en nacht bezig de argwanende PVV-leider tevreden te houden, ten koste van zijn bewindslieden. Die vreesden op hun beurt Ruttes woede-uitbarstingen.

De achterdocht van Wilders veroorzaakte chronisch onderling wantrouwen. Vooral de toenmalig ministers Uri Rosenthal (BuZa) en Gerd Leers (I&A) werden voortdurend door hem opgejaagd. Zij konden hun werk niet normaal doen.

Tijdens de beruchte Catshuisonderhandelingen barstte de bom. Wilders vroeg om extra bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking. Verhagen deed hem toezeggingen. De verantwoordelijk staatssecretaris Ben Knapen dreigde daarop met aftreden. De grens voor de andere CDA’ers bleek ook bereikt.

Volkskrant:

Verhagen en Rutte reageren verbijsterd, maar Knapen heeft de steun van zijn partijgenoten in het kabinet. Die hebben zich niet lang daarvoor gezamenlijk voorgenomen dat zij zich feller teweer moeten gaan stellen tegen Wilders. Ze hebben er genoeg van steeds voor hem te moeten buigen, de grens is bereikt.

Om te voorkomen dat het toch al gespleten CDA helemaal uiteen zou vallen moest Verhagen dit accepteren. Wilders gooide daarna de handdoek in de ring.

Uit de reconstructie doemt een beeld op dat iedereen eigenlijk al kent. Wilders als een ziekende pestkop zonder leiderschapskwaliteiten, die meteen opgeeft als hij zijn zin niet krijgt. Onmogelijk om mee samen te werken. Een politieke verspilling.

De reconstructie staat dit weekend in Vonk van de Volkskrant.
Foto-cc: min-pres.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wantrouwen Wilders leidde tot val kabinet Rutte I

  1. Goldie

    De PVV wordt te groot in de peilingen. Er komen verkiezingen aan dus weer tijd om flink tegen Wilders aan te schoppen.
    Minder zeggenschap naar de EU wordt meer, belasting verlaging wordt verhoging enzovoort. Vindt u het vreemd dat Wilders dit liegende en stelende kabinet onder controle wilde houden?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>