VVD verzint list om voetbal uit publieke omroep te slopen

Na het voetbal volgen vermoedelijk andere populaire programma’s

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is woedend op VVD-staatssecretaris Sander Dekker. Samen met zijn partijgenoot Ton Elias heeft Dekker, die over mediazaken gaat, een listig plan bedacht om de NOS het voetbal te ontnemen.

Dekker en Elias willen controle over alle precieze kosten per programma. Een ongehoorde aantasting van de onafhankelijkheid van de publieke omroep.

Dekker flapte er vanochtend uit dat hij precies wil weten wat de verschillende programma’s van de NPO kosten. Dat geldt onder meer voor het bedrag dat de NOS betaalt voor de samenvattingen van de eredivisie. Als dat bekend wordt heeft dat grote gevolgen voor de heronderhandeling van die rechten.

Principiële grens

De NPO vindt dat er een principiële grens wordt overschreden op het moment dat de politiek controleert hoeveel geld er naar welke programma’s gaat.

‘Het is niet aan de politiek of het Nederlandse publiek met het bord op schoot voetbal mag kijken via de publieke omroep. Dat is een belangrijk principe en raakt het hart van informatievrijheid’, aldus de NPO in een verklaring.

De politiek heeft evenwel het recht om te bepalen hoeveel belastinggeld er in totaal naar de publieke omroep gaat, maar de omroepen bepalen vervolgens zelf welke programma’s er worden uitgezonden, en wat die waard zijn.

De NPO waarschuwt voor een glijdende schaal. Nu staan de kosten van het voetbal ter discussie, maar in de toekomst zou de politiek zich ook kunnen uitspreken over andere programma’s, en de vraag of die het geld wel waard zijn.

NOS-directeur Jan de Jong benadrukt dat het kabinet al weet wat er voor de sportrechten wordt betaald. Het gaat nu om openbaarmaking van de bedragen.

60 cent per maand

De Jong verduidelijkt: ‘De NOS is voor transparantie. Wij hebben niets te verbergen. Wij leggen al verantwoording af. De NOS kost een gezin in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat 60 cent naar sport.’

Het is bekend dat de liberalen van de VVD en D66 het voetbal en andere populaire programma’s van de publieke omroep het liefst zouden uitverkopen aan commerciële omroepen. Het staat in hun verkiezingsprogramma’s.

De meeste Nederlanders zien helemaal niets in die rechts-liberale plannen. Veel mensen zijn gehecht aan voetbaluitzendingen bij NOS Studio Sport. Eerdere pogingen bij commerciëlen (Sport 7 en Talpa) zijn dramatisch geflopt.

Ook over andere populaire NPO-programma’s zoals Boer Zoekt Vrouw en De Wereld Draait Door wordt door rechtse spindoctors weleens gezegd dat die overgedaan kunnen worden aan commerciële zenders. De betreffende omroepen beschouwen deze programma’s echter als hun vlaggenschepen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>