Doorbraak in legalisatie en regulering wietteelt

Initiatiefwet D66 heeft nu Kamermeerderheid • Maar is het genoeg?

D66-Kamerlid Vera Bergkamp werkt al langere tijd aan een initiatiefwet om de teelt van hennep in Nederland volledig te legaliseren. Het AD onthulde vrijdag dat daar nu ook een meerderheid in de Tweede Kamer voor is.

Naast D66 is er steun van PvdA, SP, GL, PvdD, 50Plus, Denk, VNL en de Kamerleden Klein en Houwers. Dus VVD, CDA, PVV, CU en SGP zijn tegen.

Onder de voorgestelde wet wordt marihuana voortaan geteeld in kwekerijen onder controle van de overheid. Coffeeshophouders kopen hun wiet dan in een gesloten systeem waarin het geteeld wordt door vergunninghouders. Kwekerijen zonder vergunning worden opgespoord en ontmanteld.

‘We hebben in ons land al heel lang een scheef gedoogbeleid. Je mag wiet wel verkopen, maar niet telen en vervoeren’, aldus Bergkamp. ‘Reguleren is goed voor de volksgezondheid en goed om de criminaliteit onder controle te krijgen. Een groot deel van de bevolking en gemeenten steunt dit ook.’.

Gaat het echt gebeuren?

Er zitten nog wat haken en ogen aan. De initiatiefwet is al langs de Raad van State geweest voor advies, en is op onderdelen aangepast. Dus je kan ervan uitgaan dat het plan goed in elkaar steekt. De PvdA steunt het inhoudelijk maar heeft nog wel vragen over de kosten en de praktische uitvoering.

En dan is er de Eerste Kamer. De partijen die in de Tweede Kamer voor deze initiatiefwet zijn, hebben in de Eerste Kamer nu geen meerderheid. Dan zouden daar in elk geval de Onafhankelijke Senaatsfractie en op zijn minst twee progressief-ingestelde senatoren van de VVD voor moeten stemmen.

In 2019 zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen, waarna er ook een nieuwe Eerste Kamer gekozen wordt. D66 wil nu snel in de Tweede Kamer over de initiatiefwet spreken, maar het kan dus nog een lange weg worden.

Verkiezingscampagne

Toch is dit een politieke doorbraak. Progressieve partijen pleiten al jaren voor legalisering van de wietteelt, en afschaffen van het gedoogbeleid. Nu is er een uitgewerkt wetsvoorstel met een meerderheid in de Tweede Kamer.

Slecht nieuws voor VVD en PVV in de komende verkiezingscampagne. Dat CDA, CU en SGP tegen zijn is logisch, maar de achterbannen van VVD en PVV zijn verdeeld over de zaak. Veel van hun kiezers zijn er wel voor.

VVD en PVV blokkeren een oplossing voor beleid dat georganiseerde criminaliteit in de hand werkt. Wietgebruikers en de overheid worden daardoor benadeeld; er is geen goede controle op de kwaliteit, en het kost de Staat veel geld. Dat is lastig te verdedigen voor partijen die vrijheid en verantwoordelijkheid prediken.

Video: RTL Z-reportage en gesprek over legale wietteelt

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Doorbraak in legalisatie en regulering wietteelt

 1. Ganjaman

  GOOD GOOD

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Dat betekend ,in elk tuintje wietboompje kweken.
  Tegen de criminaliteit.
  En dus goed voor de volksgezondheid.
  Ik weet niets van drugs of softenon drugs of hoe ze dat noemen.
  Want ik moet niets hebben waar mijn hersenen raar van worden.
  Want ik rook ook niet.
  Maar ik weet wel ,als ze gratis wiet uit reiken op zondag in de kerk ,de kerk op zondag vol zit met jeugd.
  Na de mis krijgt de jeugd dan ook een zak wiet zaadjes mee van de pastoor om in de tuin te strooien en na verloop van tijd alle buurtbewoners stoned door de straat lopen.
  Ach ,de vriendjes van hier naast hebben een paar boompjes in de tuin staan,laten onze jongens het ook maar doen.
  Heeft ook niemand meer last van de stank,want als iedereen z n boompje heeft ,he .
  Tenslotte wil de politiek de criminaliteit er mee onderdrukken.
  Zetten we s nachts alle deuren van huizen open tegen criminaliteit ,dat inbrekers gaan denken;dit is niet normaal meer,het wordt ons te link,we gaan niet inbreken,er zit vast iets achter.
  Na dat heel Holland dan al jaren vol zit met die mooie groene boompjes,dat men al aan de wietlucht gewend is geraakt en het gevoel heeft van een heerlijke sauna lucht zal er dan vast wel weer een baanbrekende andere clown politieker zijn die nog erger is doorgeschoten.
  Dat die zegt;tegen de criminaliteit .over 25 jaar dan,mogen de mensen vanaf vandaag 2041 cocaine van uit huis verkopen.
  Inverband met de volksgezondheid en tegen de criminaliteit.
  Even in 2041 naar de buren,even een snuiffie snuiffie halen.
  Kijk eens aan zeg,er ligt sneeuw op straat,je ziet geen verschil.
  Buiten dat is natuurlijk onze overheid zelf de grootste criminele bende,die maar te pas en te onpas de burgers op torenhoge levenskosten zet,wat ze geen enen moer interesting ,lijkt het ook meer op modern communisme.
  Jatten wat je jatten kunt van je burgers,nou is dat altijd en alleen maar het papieren krantenpapier in geldvorm snippertjes.

  Als ze criminaliteit tegen willen gaan moeten ze de grenzen een beetje beter dicht doen.
  Kunnen ze jaarlijks ook niet meer voor miljarden de winkels leeg roven,of dure wagens stelen om naar het Oostblok te gassen enz enz .
  Maar daar hoor je politici nooit over .
  Ze laten de zooi criminaliteit ons land binnen en dan maar roepen ,iedereen een boompje snuiffie snuiffie in de tuin tegen de criminaliteit .
  Dan hoef je het in ieder geval niet meer te kopen bij de crimineel.

  Lijkt mij ook een goed idee om midden in de nacht een groot gat te boren in het gesteente van het binnenhof te Haag.
  En bij klokslag 12 uur via een dikke slang in de muur een zooitje kwalm te spuien dat ze zelf dan ook de rest van hun leven stoned zullen blijven.
  Want dat hebben ze wel verdiend met hun eeuwig domme gelul aldaar .

    /   Reply  / 
  1. Jonkel

   Weet je zeker dat je niks gerookt hebt, Paul?

     /   Reply  / 
   1. sydney

    top reactie ! Jonkel

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>