Elio Di Rupo premier

België kan eindelijk aan de gang. De Belgische Koning heeft Elio Di Rupo benoemd tot eerste minister. De van Italiaanse afkomstige Waal wist na 536 dagen na de verkiezing uiteindelijk tot een regeerakkoord te komen. De socialist onderhandelde uiteindelijk met zes partijen.

De regering zal naast de eerste minister bestaan uit 12 ministers en 6 staatssecretarissen. Zij vormen uiteindelijk de kleinste regering van België ooit en zullen vandaag worden beëdigd. De officiële machtsoverdracht tussen vertrekkend premier Yves Leterme en komend premier Elio Di Rupo zal dinsdagmiddag om 17 uur plaatsvinden.

Het evenwicht is broos. Naast de Economische crisis die heel Europa in de greep lijkt te houden hebben, heeft België ook te maken met hun eigen problemen van taal, de autonomie van de gewesten en de bevoegdheden en financiering ervan. Hoofdmoot tijdens de vorming van de regering was dan ook de hoeveelheid Nederlandstalige en Franstalige ministers.

De gebrekkige kennis van het Nederlands van Di Rupo heeft de mening van de Vlaamse bevolking, voor de start, al negatief beïnvloed. Het vertrouwen bij het volk, in de eerste Minister en zijn regering, lijkt bedroevend laag te zijn. De Walen zijn overigens een stuk milder en vinden Di Rupo een geschikt figuur om het land te leiden.

Dewinter van het Vlaams belang die zich al vroegtijdig uit de onderhandelingen terug trok twitterde nog op 22 mei 2010 “Di Rupo premier! No way! Dan verhuis ik naar Namibië…” Heeft inmiddels gereageerd. Hij blijft toch en zegt zichzelf op te offeren om het verzet tegen Di Rupo te organiseren.

Een ding is duidelijk, Di Rupo start aan een loodzware taak, zal hij ook het Vlaamse deel van de bevolking uiteindelijk achter zich weten te scharen? De toekomst zal het leren.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>