Eurotop: ‘eurolanden beloven begrotingsdiscipline’

De eurolanden beloven zich voortaan te houden aan de begroting en zich daarmee te houden aan de afgesproken begrotingsdiscipline. Veel verder dan een belofte zijn de regeringsleiders niet gekomen, de regels worden namelijk niet opgenomen in het Europees Verdrag. Groot-Brittannië gooide daarvoor roet in het eten. In plaats van het op te nemen in het Europees Verdrag komt er een apart euroverdrag dat minder dwingend is.

De zoveelste motie van wantrouwen ten opzichten van een verenigd en solidair Europa is hiermee gegeven. Op de alles beslissende top, waarbij alle lichten op donkeroranje stonden, gaven slechts 17 van de 27 Europese Landen thuis. De 17 Eurolanden zullen zich conformeren aan strengere regels, de rest van de Europese Unie staat vrij om zich daarbij aan te sluiten. De verwachting is dat medio maart het verdrag pas volledig rondkomt.

Mark Rutten gaf na afloop van de top quasi nonchalant aan best tevreden te zijn met het akkoord. Iets is immers beter dan niet. Rutten hield zich daarmee afzijdig in de conflictsituatie dat zich ontvouwden tijdens de top tussen de Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>