Oud-president Tsjechië overleden

De oud-president van Tsjechië en voormalig dissident Vaclav Havel is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat melden Tsjechische media. Havel kampte al meer dan 15 jaar met gezondheidsproblemen. Václav Havel werd vooral bekend door de wijze waarop hij eind 1989 gestalte gaf aan de zogeheten Fluwelen Revolutie in het toen nog communistische Tsjecho-Slowakije.

Havel stond bekend als een buitengewoon moedige man met een duidelijke visie. Hij streed tegen de communistische overheersing en gaf na de Fluwelen Revolutie mede richting aan de democratisering van zijn land. Havel was zelf zijn grootste criticaster, zo geloofde hij zelf niet in de heldenstatus die hem werd toegekend ‘men ziet mij als sterk mens, als iemand die veel weerstand heeft. Ik moet glimlachen als ik aan die reputatie denk. Want eigenlijk komen mijn moed en doorzettingsvermogen voort uit angst tegenover mijn eigen geweten dat me kwelt als ik faal of lijk te falen’.

Klik hier voor een compleet profiel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>