Turkije pislink over wetsvoorstel Frankrijk

Wat als ‘de brug’ tussen het Westen en het tumultueuze  Midden-Oosten heel lang geleden iets ‘stouts’ heeft gedaan? Dan gooi je het op een semiotisch akkoordje, genocide, massaslachting of burgeroorlog met slachtoffers aan beide zijde, wat maakt het uit? Trouwens om de woorden van Adolf Hitler aan te houden: ‘wie herinnert zich de Armeniërs nog?’.

Nou tegenwoordig bijna iedereen dankzij historici. Zo is de volkerenmoord op de Armeniërs niet langer meer de ‘vergeten genocide’ maar ook de allergrootste en allereerste Holocaust. Waar de Duitsers toen een flink handje hebben geholpen is er in het heden ook een nobele Fransman. De huidige president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy.

Hij heeft in de Franse Tweede kamer voor elkaar gekregen dat er een wetsvoorstel wordt aangekomen om de ontkenning van genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk strafbaar te maken. Dit ondanks fel tegengas en kritiek van de Turkse regering. Sarkozy heeft lef getoond en moet op de blaren zitten. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan spreekt over ‘onherstelbare schade’ aan de relatie tussen beide NAVO-landen.

Het besluit van Sarkozy heeft ernstige gevolgen voor de Frans-Turkse betrekkingen. En toch hield deze held zijn poot stijf. Franse militaire vliegtuigen mogen niet meer in Turkije landen maar je hebt principes of je hebt ze niet. En ook oorlogsschepen zijn niet langer meer welkom in de Turkse havens. Het deert Sarkozy en de Franse regering niet, zij zijn gaan staan voor de goede zaak. Het heeft ook helemaal niets te maken met de 500.000 etnische Armeniërs in Frankrijk en de aankomende presidentverkiezingen. Dat is puur toeval.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Turkije pislink over wetsvoorstel Frankrijk

  1. Pingback: Ontkennen van genocide niet strafbaar | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>