Rosenthal vraagt China om een verklaring na arrestatie

Minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal (VVD) vraagt China om opheldering over het tegenhouden van een dochter van een mensenrechtenactiviste die naar Nederland zou komen.

De dochter van Ni Yulan, de winnares van de Mensenrechtentulp 2011, Dong Xuan had een uitnodiging ontvangen om de prijs voor mensenrechtenverdedigers in ontvangst te nemen. Maar werd zonder pardoes gearresteerd op het vliegveld van Peking en staat nu onder huisarrest. 

De uitreiking van dinsdag in Den Haag kan daarom misschien niet door gaan.

De mensenrechtenactiviste Ni Yulan zit momenteel gevangen in China en daarom zou haar dochter de onderscheiding in ontvangst nemen. Dit was totdat de Chinese autoriteiten ook haar hadden opgepakt omdat zij volgens officiële bronnen geen toestemming zou hebben om China te verlaten.

Minister Rosenthal heeft de Chinese ambassadeur in Den Haag direct om opheldering gevraagd. Naar verluidt doet de Nederlandse ambassade in Peking navraag bij de Chinese autoriteiten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>