BBC-docu over het donkere charisma van Hitler

Afbeelding links: Hitler, rechts: parlementsleden van Griekse partij Gouden Dageraad

BBC Magazine Viewpoint: geschiedenis Nazisme is waarschuwing voor vandaag • Nieuwe driedelige documentaire over Adolf Hitler vanavond in première op BBC

Adolf Hitler was een onwaarschijnlijk leider. Toch vormde hij een band met miljoenen Duitsers, waarbij hij een buitengewone charismatische aantrekkingskracht opwekte. Het is een grimmige waarschuwing voor vandaag de dag. Dat zegt historicus Laurence Rees.

Van de hand van Rees begint vanavond een nieuwe driedelige documentaire op de BBC, getiteld The Dark Charisma of Adolf Hitler. Gevoed door woede, niet in staat om normale menselijke relaties te vormen en niet bereid tot politiek debat. Zijn haat ging zo diep dat hij een van de grootste oorlogsmisdadigers uit de geschiedenis zou worden.

Hoe was het mogelijk? Welke rol speelde Hitlers vermeende charisma in zijn succes? Aan de hand van getuigenissen, archiefbeelden en speciaal opgenomen materiaal, laat deze documentaire zien hoe Hitler van een eigenaardig, nietszeggend figuur kon uitgroeien tot rijkskanselier en Führer van het Duitse volk.

Hitler vertelde miljoenen Duitsers dat ze, als Ariërs, speciaal waren. Dat ze beter waren dan andere rassen. Het hielp bij het smeden van de charismatische band tussen leider en volk. Hij verborg zijn haat niet. Zijn minachting voor de democratie en zijn geloof in het gebruik van geweld om politieke doelen te bereiken.

Deze geschiedenisles doet er ook vandaag de dag toe. Miljoenen mensen die zich in een economische crisis aangetrokken voelen tot een charismatisch leider. BBC-redacteur Paul Mason: ‘de werkloosheid in Duitsland was 30% toen Hitler aan de macht kwam. In Griekenland is die nu 25,1% en stijgende.’

De leider lijkt hun angsten te begrijpen, en geeft gehoor aan het latente verlangen om anderen de schuld te geven voor hun situatie. Het is gure ironie dat in Griekenland vandaag de dag de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad, getooid met hakenkruizen en Hitlergroet, met geweld en intolerantie minderheden wil vervolgen.

En de Gouden Dageraad wordt geleid door een man die ontkent dat er gaskamers waren in Auschwitz. Is er een duidelijkere waarschuwing nodig? Lees meer (Engelstalig) BBC Magazine Viewpoint: Adolf Hitler’s Dark Charisma.

Laurence Rees won eerder een BAFTA voor zijn documentaireserie Nazis: A Warning from History en een Grierson award voor Auschwitz: the Nazis and the ‘Final Solution’.

Vanavond BBC 2, 22.00 – 23.00 uur: The Dark Charisma of Adolf Hitler (deel 1)


Video op Youtube

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “BBC-docu over het donkere charisma van Hitler

  1. Jules Vismale

    Ach, het moge een teken aan de wand zijn (zoals in de Bijbel werd voorspeld met de woorden “Mene, Mene, Tekel u-Farsin” waarvan de betekenis “Geteld, Geteld, Gewogen en Verdeeld” is) dat een nationale rus wil dat het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau wordt gesloopt! Ongeacht wat Hitler in de 20ste eeuw heeft aangericht willen talloze mensen dat het huis er blijft of moet anders het geboortehuis van Jozef Stalin in Gori eveneens worden vernietigd? Niettemin heeft ieder mens iets goeds of slechts in zich of een (geestelijk) gespleten gezicht, net als een Januskop! Dat de ideologie van Hitler bij veel hedendaagse mensen nog leeft komt omdat de talloze verderfelijke plannen die hij toen voorhad met Duitsland, Europa en de joden niet eens zélf bedacht maar afkeek van soortgelijke mensen vóór hem. Daar komt ironisch gezien nog bij dat hij door talloze van zijn latere vijanden actief is gesteund met geld, goederen, voedsel etc. maar dat wordt natuurlijk weer vaak verloochend!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: VIDEO: Bomaanslag op extreemrechtse Gouden Dageraad | Politiek

  3. Pingback: Jan Marijnissen vergelijkt crisis met nazi-bezetting | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>