‘Israël en Hamas bereid tot wapenstilstand’

‘Netanyahu zei tegen Obama en Merkel dat Israel bereid is tot bestand’ • Morsi: ‘aanwijzingen dat Israël en Hamas snel eens kunnen worden over staakt-het-vuren’ • Dodental Gaza loopt op tot zeker 45 • Gisteravond en vannacht over en weer aanvallen

Israël is bereid tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat melden Israëlische media. Voorwaarde is dat Hamas de raketaanvallen op Israël per direct staakt. De Israëlische premier Netanyahu zou dit tegen de Amerikaanse president Barack Obama hebben gezegd, en ook tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Volgens de Israëlische krant Jediot Achronot heeft ook Hamas voorwaarden voor een wapenstilstand bekendgemaakt. Israël zou de blokkade van de Gazastrook moeten opheffen en geen militante Palestijnen meer mogen ombrengen. Dat meldt de NOS.

De Egyptische president Mohamed Morsi zei zaterdagavond dat er ‘aanwijzingen’ zijn dat Israël en Hamas het snel eens kunnen worden over een staakt-het-vuren. Morsi ontving zaterdag in Cairo leiders van Hamas en twee belangrijke bondgenoten Qatar en Turkije.

Aangespoord door de VS en andere westerse landen, bemiddelt Egypte tussen Israël en Hamas. De Arabische Liga steunt de Egyptische inspanningen ook.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat Israël verantwoordelijk is voor ‘massamoord’ en de dood van de kinderen die tijdens de aanvallen op Gaza zijn omgekomen. Erdogan staat bekend om zijn kritische houding jegens Israël.

Obama had zaterdag telefonisch contact met Erdogan en vroeg hem hoe de VS en Turkije een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het conflict. De Amerikaanse regering zoekt een diplomatieke oplossing en wil het conflict ‘de-escaleren’.

Ondertussen gaan de vijandigheden door. De Israëlische luchtmacht heeft een reeks zware bombardementen uitgevoerd en van Palestijnse kant werden raketten op Israël afgeschoten. Zie ook BBC News liveblog Gaza-Israel violence (Engelstalig).

Volkskrant: ‘Wapenstilstand Gaza mogelijk al vandaag of morgen’

Beeld: screenshots premier Netanyahu (Israël) en premier Haniyeh (Hamas in Gaza).

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Israël en Hamas bereid tot wapenstilstand’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>