Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije?

Turkije met NAVO-bondgenoten eens over extra verdediging grens met Syrië • Alleen VS, Duitsland en Nederland beschikken over Patriots • Den Haag wacht officieel verzoek af maar politiek reageert niet afwijzend

Turkije is het met de andere NAVO-landen eens geworden over de opstelling van Patriot luchtafweergeschut op de Turkse grens met Syrië. Het raketsysteem schiet raketten en vliegtuigen uit de lucht voordat ze hun doel bereiken. In de NAVO beschikken alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland over Patriots. De politiek reageert.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zegt voor de camera van RTL Nieuws dat ze eerst het officiële verzoek afwacht voordat ze er meer over zegt.

Uit een rondgang door het ANP langs verschillende oppositiepartijen blijkt dat de politiek niet afwijzend reageert. SP-Kamerlid Harry van Bommel: ‘Het staat buiten kijf dat Turkije onze bondgenootschappelijke steun verdient.’ Joël Voordewind van de ChistenUnie zegt ‘indien nodig positief’ te zullen reageren.

Pieter Omtzigt van het CDA kan zich een dergelijk verzoek ‘goed voorstellen’. Net als D66 en de SP wil het CDA na een NAVO-verzoek wel eerst informatie van de regering, en een debat waarin hun vragen beantwoord kunnen worden.

Formeel hoeft de Nederlandse regering geen toestemming te vragen aan het parlement, maar bij de inzet van wapens of militairen is het gebruikelijk dat de regering een zo groot mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer zoekt, inclusief oppositiepartijen. De inzet van Patriots is politiek niet erg omstreden omdat het een verdedigingswapen is.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije?

  1. gabriel

    Mijn vraag is wie voor de kosten moet opdraaien van deze raketten, de Nederlandse regering of de NAVO.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>