Hogere VN-status: feest in Palestina, Westen is kritisch

VIDEO • Palestijnen erkend als waarnemend niet-lid • Abbas: geboortebewijs Palestina • Israël en de VS zijn tegen • Nederland onthield zich van stemming • België stemde voor • Timmermans: stap helpt niet om tweestatenoplossing dichterbij te brengen

In New York heeft de Algemene Vergadering van de VN Palestina de status toegekend van ‘waarnemend niet-lid’. 138 van de 193 bij de Verenigde Naties aangesloten landen stemden volgens verwachting in met de Palestijnse aanvraag.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas vroeg de VN-vergadering ‘het geboortecertificaat van Palestina af te geven’. Met deze hogere VN-status hebben de Palestijnen toegang tot internationale organisaties als het Internationale Gerechtshof.

9 landen, waaronder Israël en de VS, stemden tegen. 41 landen, waaronder Nederland en Duitsland, onthielden zich van stemming. België stemde voor.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei dat deze stap niet helpt om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de stap ongelukkig en contraproductief.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf na de toespraak van Abbas een verklaring uit waarin Abbas’ woorden werden betiteld als ‘vijandig en giftig’. Netanyahu: ‘Dit zijn niet de woorden van een man die vrede wil’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>