Terugkeer Silvio Berlusconi geselt financiële markten

Politieke chaos in Italië zorgt voor wereldwijde nervositeit en onzekerheid

De verkiezingsuitslag in Italië zorgt voor veel onrust op de financiële markten. Met name de terugkeer van Silvio Berlusconi, de man die Italië al eerder in de financiële afgrond stortte, maakt dat de beurzen wereldwijd meerdere procenten in de min duiken.

Vooral banken doen het slecht. De AEX opende bijna 2 procent lager, in Parijs daalde de CAC40 met ruim 3 procent, en de Duitse beurs in Frankfurt verloor ruim 2 procent. Op de beurs van Milaan staat de belangrijkste index op een verlies van 5 procent, meldt de NOS.

De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg naar de hoogste stand sinds begin december, toen premier Mario Monti bekendmaakte op te stappen, nadat Berlusconi zijn steun voor het zakenkabinet had ingetrokken. Ook de rentes in Spanje en Griekenland liepen op. De euro daalde vandaag naar 1,30 dollar, de laagste stand sinds 10 januari.

De 76-jarige Berlusconi wil geen nieuwe verkiezingen. In de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani een meerderheid behaald op Berlusconi’s rechtse blok, maar het verschil is maar 0,4 procent. In de Senaat, die in Italië evenveel macht heeft als de Kamer, heeft Berlusconi de meerderheid.

Links haalde landelijk wel de meeste stemmen voor de Senaat, maar door een systeem waarin meerderheidsbonussen regionaal worden toegekend bleef een meerderheid uit.

Bersani krijgt nu de ruimte om een regering te gaan vormen, maar of er een werkbare coalitie gevormd kan worden blijft zeer de vraag. ‘Het is duidelijk dat er een zeer delicate situatie voor het land ontstaat’, aldus Bersani in een reactie op de verkiezingsuitslag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>