Rutte sluit faillissement niet uit, Cyprus komt in actie

De afgelopen week stond in het teken van het redden van het noodlijdende Cyprus

De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (de zogenaamde Trojka) hebben een reddingsplan voorgesteld. Cyprus zou 10 miljard euro aan noodleningen krijgen, maar het eiland moest dan zelf 5,8 miljard euro ophalen bij Cypriotische spaarders. Dat plan is door het parlement van Cyprus afgewezen.

Het kleine eiland komt nu met een ingewikkelder plan waarmee ze proberen om geld van kleine spaarders (tot 100.000 euro) veilig te stellen. Dit wil Cyprus doen door banken op te splitsen (alleen de gezonde delen te redden), een solidariteitsfonds op te richten, en een aanzienlijk hogere heffing over spaartegoeden boven de 100.000 euro.

Cyprus heeft tot maandagavond de tijd om het plan te voltooien. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, tevens voorzitter van de Eurogroep, zei vrijdag dat de bal bij Cyprus ligt. De situatie is nog steeds zeer onzeker. Hij herhaalde dat Europa klaar staat om hen helpen, maar dat de Cyprioten zelf ook een bijdrage moeten leveren.

Premier Mark Rutte zei vrijdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij niet uitsluit dat Cyprus uiteindelijk toch failliet gaat. ‘Als Cyprus de noodzakelijke maatregelen niet neemt en je toch helpt, krijg je je geld nooit meer terug. En het zou ook de druk op andere landen wegnemen om te hervormen’, aldus de premier.

Volgens Rutte is de eurozone te fragiel om het risico van een faillissement te nemen. Hij noemde het in het belang van Nederland dat de eurozone intact en stabiel blijft.

Rutte deed zijn uitspraken voor de stemming in het Cypriotische parlement. Vrijdagavond laat stemden ze daar in met een herstructurering van de bankensector. Er wordt een ‘bad bank’ opgericht en er worden kapitaalbeperkingen ingevoerd om een bankrun te voorkomen. Ook is het solidariteitsfonds inmiddels opgericht.

Het zijn gigantische bedragen, maar vergeleken bij andere bailouts gaat het toch om een relatief laag bedrag. Zo nationaliseerde Nederland onlangs SNS Reaal in zijn eentje voor 4,6 miljard euro met 5 miljard euro aan garanties.

Voor Cyprus gaat het echter om meer dan de helft van zijn hele economie. De Cyprioten kunnen dat onmogelijk zelf dragen, en hebben dus hulp nodig. Onderstaande afbeelding laat dat zien in een vergelijking. De bailouts ten opzichte van het bruto binnenlands product (GDP) van Cyprus, en eerder Griekenland (twee keer), Spanje en Ierland.

NOS: Rutte: failliet Cyprus niet uitgesloten
Volkskrant: Cyprus akkoord over kapitaalbeperkingen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>