Mengt Israël zich in de Syrische burgeroorlog?

Strijd in Syrië krijgt aparte dynamiek na Israëlische aanvallen op Damascus

De Syrische hoofdstad Damascus is vannacht aangevallen met zware raketten. Journalist ter plekke Alaa Ebrahim vertelt aan de BBC dat vannacht de zwaarste explosie plaatsvond sinds het uitbreken van de burgeroorlog, twee jaar geleden. De Syrische staatstelevisie zegt dat Israël een militair onderzoekscentrum heeft aangevallen.

Inwoners van Damascus vertellen dat ook militaire bases zijn getroffen door de bombardementen. Mensen voelden een ‘lichte aardbeving’, kort voor de grootste explosie. Dat zou betekenen dat een ondergrondse militaire installatie is geraakt. Ebrahim meldt dat het Syrische leger waarschijnlijk grote verliezen heeft geleden.

‘Deze nieuwe Israëlische aanval is een poging om het moreel te verhogen van de terroristische groepen die opgerold zijn door aanvallen van ons nobele leger’, aldus de Syrische propaganda, verwijzend naar recent succesvolle offensieven van het Assad-regime. De opstandelingen worden door het regime steevast terroristen genoemd.

Israël ontkent noch bevestigt het bericht. ‘We reageren niet op dit soort meldingen’, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Gisteren werd bekend dat Israëlische gevechtsvliegtuigen afgelopen week in Syrië een wapentransport hebben aangevallen. Die wapens zouden bedoeld zijn geweest voor de Libanese terreurbeweging Hezbollah.

Er zijn verontrustende berichten van mensenrechtenactivisten over massamoorden en sektarisch geweld. Meer dan 100 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, zijn vermoord in het Soennitische dorp al-Bayda. Honderden families in die regio slaan op de vlucht.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat hij geschokt is door de gruwelijke meldingen, maar niet overweegt om Amerikaanse troepen te sturen. Wel houdt Obama de mogelijkheid nu open om de rebellen te bewapenen. Er zijn aannemelijke berichten dat dat al gedaan wordt door Jordanië en Saudie-Arabië, twee bondgenoten van de VS.

Dat Israël nu aanvallen uitvoert die de rebellen een steuntje in de rug lijken te geven, is saillant omdat onder die rebellen ook jihadistische groepen actief zijn die op zijn zachtst gezegd niet bekendstaan om hun vriendelijke houding jegens Israël.

Waarom dit dan toch gebeurt blijft enigszins speculeren. Israël zal de aanvallen vermoedelijk wel afstemmen met de Verenigde Staten en andere bondgenoten. De internationale gemeenschap wil af van het dictatoriale Assad-regime, en Israël heeft ook belang bij een einde aan het conflict, en daarna een stabiele nieuw bestuur in Syrië.

Video: Israëlische aanval van vannacht:

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mengt Israël zich in de Syrische burgeroorlog?

  1. Likoed Nederland

    De reden is toch duidelijkheid: voorkomen dat geavanceerde en chemische wapens in handen vallen van terreurbeweging Hezbollah.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Ban Ki-moon 'ernstig bezorgd' over escalatie in Syrië | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>