Tweede Kamer eist opheldering over PRISM-schandaal

Onze veiligheidsdienst krijgt info uit Amerikaanse afluisterdraak PRISM

Nederlandse geheime diensten hebben ook toegang tot informatie uit PRISM, het surveillanceprogramma waarmee Amerikaanse inlichtingendiensten internetgebruikers wereldwijd monitoren. Dat is tegenover De Telegraaf bevestigd door inlichtingenbronnen.

De Tweede Kamer eist onmiddellijk opheldering. SP, PvdA, D66, GroenLinks en VVD willen antwoorden. Wat de VVD betreft komt er niet meteen een debat maar eerst een brief van het kabinet. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het onaanvaardbaar dat de Nederlandse geheime dienst gebruik maakt van gegevens uit PRISM.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken eiste vorige week al opheldering over de Amerikaanse spionage. D66-Kamerlid Gerard Schouw zegt dat de onderste steen boven moet komen. Het gaat volgens hem om digitale huiszoeking.

Vorige week brak het schandaal rond PRISM los. The Guardian en The Washtington Post onthulden het afluisterprogramma van de Amerikaanse CIA en NSA.

De klokkenluider die de zaak aan het licht bracht, de 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden, is spoorloos verdwenen. Hij zat in een hotel in Hong Kong maar checkte gisteren uit. Naar verluidt bevindt hij zich nog wel in die regio.

De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde het programma door te stellen dat er niet naar de inhoud van telefoongesprekken of e-mails gekeken wordt. Ook zei hij dat het vooral gaat om het volgen van niet-Amerikaanse communicatie.

Daarna gingen in Europa overal de alarmbellen rinkelen. De Europese Commissie wil het naadje van de kous weten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal Obama er komende week tijdens een bezoek aan Washington persoonlijk op aanspreken.

Vandaag onthult De Telegraaf dat ook de Nederlandse veiligheidsdienst betrokken is bij PRISM. ‘Er zijn nog een paar van die geheime progamma’s als PRISM actief, ook in Nederland’, aldus een AIVD-agent, die werkzaam was voor de dienst bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten.

Voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), tevens voorzitter van de Europese toezichthouders, Jacob Kohnstamm is boos. Vrijdag zei hij: ‘Ik heb er geen problemen mee als er mensen worden nagetrokken tegen wie een serieuze verdenking is. Maar als het gaat om grootschalige controle, is er echt iets heel ernstigs aan de hand.’

photo credit: DonkeyHotey via photopin cc

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>