Gifgas Syrië: GroenLinks-leider pleit voor militair ingrijpen

Verrechtsing GroenLinks: Militair ingrijpen zonder VN-mandaat bespreekbaar

GroenLinks-leider Bram van Ojik (foto) vindt dat de fase van diplomatieke oplossingen voor Syrië voorbij is. ‘We moeten er op voorbereid zijn dat geweldopties aan de orde zijn. En ik denk dat we daar zelfs niet meer aan ontkomen’, zei hij in TROS Kamerbreed.

‘Ik denk dat Obama niet terug kan’, zo legt Van Ojik uit. ‘Obama heeft gezegd: dit is de rode lijn. Als we daar overheen gaan, dan zullen we andere dingen gaan doen.’

Die rode lijn is het gebruik van chemische wapens. Volgens Van Ojik draait de discussie over Syrië de komende weken om de vraag hoe er wordt ingegrepen, wie er ingrijpt en wat het mandaat is. Op de vraag of ingrijpen in NAVO-verband zou kunnen zei Van Ojik:

‘Ja, dat zal wel kunnen. Maar normaal gesproken gaan wij ervan uit dat je voor zoiets een internationaal VN-mandaat nodig hebt. Nou dat zal er niet komen, waarschijnlijk, vanwege (…) de opstelling van Rusland en China, dus ik verwacht dat het debat…’

De journalist herhaalde de vraag of er dan door de NAVO ingegrepen kan worden. Van Ojik is helder in zijn antwoord: ‘Dat zou zomaar kunnen. Dat dat een optie wordt.’

Van Ojik vindt dat als de chemische wapens in Syrië met militaire middelen onschadelijk kunnen worden gemaakt, zijn partij daar niet op voorhand afwijzend tegenover moet staan.

Zijn eigen partijbeginselen lijken die ruimte echter niet te bieden. GroenLinks is van oorsprong zeer pacifistisch ingesteld, en kritisch op alle militaire interventies.

In de in 2008 vastgestelde uitgangspunten van GroenLinks staat dat de partij militaire interventies alleen wil steunen in geval van dreigende genocide of als alle niet-militaire middelen ineffectief zijn, onder de voorwaarde dat er een VN-mandaat is.

Op dat laatste punt beweegt Van Ojik nu verder naar rechts. Militair ingrijpen noemt hij onvermijdelijk. Onder welk mandaat dit moet gebeuren ziet hij als een discussiepunt.

De veelbesproken politietrainingsmissie in Kunduz die in 2011 door GroenLinks gesteund werd viel onder de door de VN gemandateerde NAVO-missie NTM-A. Bovendien werd toen, met name door GroenLinks, benadrukt dat het geen gevechtsmissie was.

Als de leider van GroenLinks onomwonden blijft pleiten voor militair ingrijpen, waarbij hij de mogelijkheid open laat dat dit kan gebeuren zonder VN-mandaat, zou dat een definitieve breuk met het pacifistische verleden van de partij zijn.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gifgas Syrië: GroenLinks-leider pleit voor militair ingrijpen

 1. Ruud

  Ingrijpen is geen oplossing. Het zou hooguit de gewetenswroeging van sommigen verminderen. Kijk eens naar Irak en zie wat een zooitje het westen daar heeft achtergelaten. Hetzelfde zou in Syrië ook gebeuren.

    /   Reply  / 
 2. Erik Meijers

  Natuurlijk zitten er politieke en economische belangen achter.
  Maar moet dat dan de reden zijn dat we niets doen?
  De beelden op TV waren toch heel duidelijk?
  Het lijkt wel of we niets geleerd hebben van onze historie en ons eigen verleden.

  Dat is waarom ik bang ben voor:
  “Wir haben es nicht gewusst”.

  Ik schrijf 7 februari 2025. Gisteren mijn 74e verjaardag gevierd.
  Op TV is een documentaire te zien over de burgeroorlog van 12 jaar geleden. Zogeheten definitieve bewijzen zijn nooit gevonden. Wat wel gevonden is: méér dan 300.000 lijken

  En ook dan zullen er, net zoals nu, mensen zijn die zeggen dat het verzonnen is.

  Mijn stem gaat naar de politieke partij die door durft te trekken. Die in dit soort gevallen wel Amerika steunt.

  Erik Meijers
  Maarssen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>