‘George W. Bush liet 35 wereldleiders afluisteren’

Nieuwe onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft zeker 35 wereldleiders afgeluisterd. Dat blijkt uit een document dat is gelekt door de klokkenluider Edward Snowden, en gepubliceerd is door de Britse krant The Guardian.

Het document dateert uit oktober 2006, toen George W. Bush (foto) president was. Het memo van de NSA werd verstuurd naar ministeries en het Witte Huis.

Zij kregen de oproep om adres- en telefoongegevens uit hun Rolodex te delen. Een medewerker van de NSA kreeg 200 nummers van 35 wereldleiders, wiens namen overigens niet in het document genoemd worden. ‘Met deze en verschillende andere nummers zijn we aan de slag gegaan’, aldus de tekst.

Het is echter niet enkel een Bush-probleem. Alle gelekte informatie wijst erop dat de praktijken onder de regering van Barack Obama zijn doorgezet.

Het afluisterschandaal wordt steeds groter. De Duitse regering is boos over berichten dat bondskanselier Angela Merkel zou zijn afgeluisterd. Ook Frankrijk is kwaad over berichten dat miljoenen Franse telefoons zijn afgetapt.

Premier Mark Rutte denkt dat hij niet wordt afgeluisterd: ‘Ik weet het niet zeker, maar ik heb in ieder geval geen aanwijzingen dat het wel zo zou zijn.’

Tweakers onthulde maandag dat de NSA vorig jaar in een maand tijd ongeveer 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms’jes in Nederland heeft onderschept.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil met de Amerikanen afspraken maken over de spionageactiviteiten, voor zover die Nederland of Nederlanders treffen. De Nederlandse AIVD is daar volgens Plasterk al enige tijd over in gesprek met de NSA. De Tweede Kamer eist duidelijkheid.

Foto-cc: Dave Shea.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>