Rusland: Greenpeace-crisis is schuld van Nederland

Russische machthebbers ergeren zich aan Nederlandse houding

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederland de schuld gegeven van de arrestaties van de Greenpeace-activisten. Dat meldt de NOS.

Dit op de dag van het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan president Vladimir Poetin. Enkele uren voor de aankomst van ons koningspaar zei een woordvoerder van het ministerie in een persbriefing:

‘De hele situatie is voor een groot deel veroorzaakt door niet-ingrijpen van de Nederlandse staat toen duidelijk was dat het schip de Russische economische zone binnenging met het doel om illegale activiteiten te ontplooien.’

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag, en Rusland zegt dat ze Nederland herhaaldelijk gevraagd hebben om Greenpeace te stoppen. Ze ergeren zich aan de Nederlandse druk om de activisten vrij te laten.

Het onderwerp (en alle andere incidenten tussen Nederland en Rusland) komen waarschijnlijk niet aan de orde tijdens de ontmoeting van de koning met Poetin. Minister Frans ‘je ne regrette rien’ Timmermans van Buitenlandse Zaken zal er morgen met zijn Russische collega Sergey Lavrov over praten.

Foto: Alex Carvalho

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>