Vanavond anderhalf uur Nelson Mandela op Nederland 1

Astrid Joosten in avondvullende zoektocht naar de magie van Mandela

Het overlijden van Nelson Mandela, de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika, is voor de publieke omroep aanleiding om het uitzendschema om te gooien. De Vara zendt vanavond een avondvullende documentaire uit.

Mandela was de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse president, maar vooral ook de eerste president die in dat land werd gekozen volgens het algemeen kiesrecht.

Dat laatste sneeuwt nog weleens onder in de berichtgeving. Veel media schrijven dat Mandela ‘de eerste zwarte president’ was, maar de invoering van het algemeen kiesrecht was daarbij uiteraard een onmisbaar grote verdienste.

Het moment dat Mandela werd vrijgelaten staat bij velen in het geheugen gegrift. Mensen die hem ooit ontmoet hebben gaan nog een stap verder. Zij spreken bijna unaniem over ‘de meest indrukwekkende ontmoeting ooit’.

Dat is het uitgangspunt voor de documentaire die de Vara vanavond uitzendt. De magie van Mandela. Wat maakt hem zo bijzonder dat mensen nog steeds emotioneel worden als ze het over hun ontmoeting met Mandela hebben?

Ervaringsdeskundige Astrid Joosten (zij ontmoette Mandela zelf in 1994) begint met die vraag in de hand aan een zoektocht. Ze praat met onder meer Ruud Gullit, Wim Kok, Ed van Thijn en Karin Bloemen, maar reisde ook af naar Zuid-Afrika, om te ontdekken wat precies de betovering van Mandela is.

De magie van Mandela van 20.35 tot 21.50 uur bij de Vara op Nederland 1.

Foto: Abode of Chaos

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>