Rel rond Israël-bezoek Rutte, Timmermans en Ploumen

Nederland haalt economische banden aan met Israël en Palestina

Premier Mark Rutte en de ministers Frans Timmermans en Lilianne Ploumen brengen momenteel officiële bezoeken aan Israël en de Palestijnse gebieden.

De focus bij deze bezoeken ligt op handel en economie. Zo zijn er Nederlands-Palestijnse samenwerkingsfora over land- en tuinbouw, ICT, watermanagement en energievraagstukken. Het ingewikkelde vredesproces zal vast informeel wel ter sprake komen, maar Nederland speelt daarin internationaal geen leidende rol.

Onze regering stelt zich evenwichtig en stabiel op. Enerzijds zijn er zorgen over de veiligheid van Israël, anderzijds wil Nederland de Palestijnse bevolking helpen. Dat neutrale standpunt is niet controversieel, maar toch zijn er enkele relletjes.

Containerscanner

Zo blijkt het programma van Rutte te zijn aangepast rondom de ingebruikneming van een Nederlandse containerscanner op de grens van Israël en Gaza.

Verschillende media, waaronder de NOS en het ANP, melden dit nieuws. Nederland heeft de scanner betaald. Daarmee zou het makkelijker moeten worden om goederen te vervoeren van Gaza naar de Westelijke Jordaanoever. Israël weigert de scanner echter te gebruiken. Nederland is het daarmee oneens.

Rutte had de feestelijke ingebruikneming van de scanner al eerder geschrapt uit zijn programma, maar dat is nu gelekt naar de media. Een kleinigheidje.

Militairen

Daarnaast heeft ook Timmermans zijn agenda op een punt aangepast. Hij zou zondagochtend een bezoek brengen aan de oude stad van Hebron in de Palestijnse gebieden. Israël wilde Timmermans daarbij begeleiden met militairen, maar de minister had daar geen behoefte aan, dus het bezoek ging niet door.

Timmermans zei dat Noorse en Duitse ministers ook geen Israëlische militairen in hun gevolg hadden bij eerdere bezoeken. De Palestijnen vinden nu dat Israël zijn zin heeft gekregen met het schrappen van het bezoek. Ook geen grote rel.

Sommige media blazen deze twee incidenten gigantisch op, maar het gaat natuurlijk nergens over. De kern van de bezoeken, de economische banden aanhalen met zowel Israël als de Palestijnse gebieden, staat gewoon overeind.

Foto: Minister-president Rutte bezoekt Bethlehem, met linksachter de ‘invloedrijkste Nederlander van 2013’ werkgeversvoorman Bernard Wientjes.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rel rond Israël-bezoek Rutte, Timmermans en Ploumen

  1. Theo Prinse

    Timmermans is een ongeleid projectiel geworden. Die vent is onhoudbaar aan het worden. Eerst het fiasco met het Rusland jaar, zijn weigering om die Ned-Turkse journaliste Erdogan te steunen, zijn steun aan Al Qaeda met Patriot raketten aan de Turkse grens met Syrië, zijn vuile steun aan Guy Verhofstad en Westerwelle in de Oekraïne en nu weer zijn schofterige provocaties in Israël met scanners en weigering Israëlische bewaking.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>