EU-chagrijn onder Nederlanders sterk gegroeid

Nieuwe cijfers bevestigen voortdurende verwijdering onderklasse

Het chagrijn van Nederlanders over de Europese Unie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat meldt de Volkskrant maandag. De krant publiceert als eerste cijfers uit het rapport European Pulse van Ipsos dat morgen verschijnt.

68 procent van de Nederlanders wil de macht van de EU beperken of eruit stappen. Voor heel Europa is dat 53 procent. Tweederde alle mensen denkt niet dat ze er door het EU-lidmaatschap economisch op vooruit zijn gegaan.

In landen waar het economisch beter gaat, zoals Duitsland en de oostelijke lidstaten, zijn mensen iets positiever over Europa. In landen waar het slechter gaat, met name in de zuidelijke lidstaten, zijn mensen negatiever over de unie.

Dat de economische crisis de doorslag geeft blijkt ook uit een vergelijking met eerdere cijfers van het CPB. In 2006, voor de crisis, vond 62 procent van de Nederlanders nog dat het EU-lidmaatschap ons land voordeel oplevert.

Hoogopgeleide elite

De nieuwe cijfers zijn een bevestiging van wat we al weten. Ook past een nuancering omdat sinds de crisis het chagrijn in het algemeen is toegenomen. Werkloosheid, bezuinigingen, hoge kosten voor levensonderhoud en zorg. Het vertrouwen in de nationale politiek is ook laag. Europa is geen uitzondering.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes duidt in de Volkskrant. Volgens hem weet de hoogopgeleide elite wel dat veel Nederlanders hun baan te danken hebben aan Europa, maar moet dat beter uitgelegd worden aan de gewone man/vrouw.

‘Het gaat erom dat het brede, ongemakkelijke gevoel over Europa ook bij de lageropgeleiden, gewone werknemers en PVV-stemmers wordt weggenomen’, aldus Wientjes, die zijn best lijkt te doen het woord onderklasse te vermijden.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de toekomst van de EU.

• Groeiend optimisme vooral in bovenklasse
• SP wil Europese Commissie afschaffen
• PvdA wil salarissen EU-ambtenaren verlagen
• VIDEO: Pechtold kraakt Wilders’ EU-rapport
• VIDEO: Hans Wiegel ziet niets in federaal Europa
• Samsom: Boosheid over kapot Europa steeds indringender
• Nu al ruzie extreemrechts verbond Wilders en Le Pen
• Volkskrant: Geloof in nut van Europese Unie brokkelt af
• Foto creative commons Adriano Aurelio

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>