‘Kabinet verlaagt inkomstenbelasting met half miljard’

Extra geld voor defensie, noodhulp vluchtelingen en langdurige zorg

Haagse bronnen bevestigen berichten uit NRC Handelsblad dat er volgend jaar extra geld beschikbaar komt voor ontwikkelingssamenwerking. De coalitie van VVD en PvdA zou het daarover eens zijn met de C3-partijen D66, CU en SGP.

Het gaat om 375 miljoen euro voor opvang van vluchtelingen in de regio en noodhulp in acute situaties. Details worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Deze verhoging hangt overigens samen met een statistische aanpassing van het bruto binnenlands product (bbp) door de EU. Op papier zal de Nederlandse economie daardoor met 7 procent toenemen. Ontwikkelingssamenwerking, maar bijvoorbeeld ook de EU-afdracht, worden berekend als percentage van het bbp.

Het extra geld komt op een uitgelezen moment. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zag de bodem van het potje voor noodhulp in zicht komen. Met een streng immigratiebeleid wil het kabinet dat vluchtelingen in hun eigen regio worden opgevangen. Daar is hulp hard nodig.

Belastingverlaging voor iedereen

De afgelopen week werd al duidelijk dat er extra geïnvesteerd zal worden in defensie. Het gaat om 50 miljoen in 2015 oplopend tot 100 miljoen in de jaren daarna. GroenLinks-leider Bram van Ojik uitte als enige kritiek op dit plan.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei vorige week dat het kabinet de lasten voor alle huishoudens wil verlagen. NRC meldt nu dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting zal worden verlaagd met een half miljard euro.

Dat bedrag komt bovenop de half miljard euro aan lastenverlichting voor hogere inkomens die in het voorjaar al was aangekondigd. Van de tweede half miljard gaat een licht nivellerende werking uit. De VVD kan daarmee leven omdat het om een algemene belastingverlaging gaat waar iedereen van meeprofiteert.

In het voorjaar is ook afgesproken om 300 miljoen euro extra uit te trekken om de effecten van de hervorming van de langdurige zorg te verzachten. Na slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen was dat een belangrijke eis van de PvdA.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>